Gigant petrolier din Singapore ajunge în pragul colapsului

Petroliere ancorate lângă Singapore.
Petroliere ancorate lângă Singapore. (Captură Foto)

În a doua jumătate a anului 2015, la scurt timp după ce Arabia Saudită a declanşat (prima) dezintegrare OPEC, inundând piaţa cu petrol în speranţa de a distruge industria de ţiţei de şist americană (doar că la momentul respectiv a fost nevoie de aproximativ doi ani pentru a realiza că nici măcar costurile sale scăzute de producţie nu pot combate piaţa de obligaţiuni din SUA) şi atunci când economia Chinei s-a prăbuşit pentru un moment, forţând Beijingul să-şi devalueze moneda şi să declanşeze o scufundare violentă a preţurilor mărfurilor de pe glob (atunci acordul Shanghai din ianuarie 2016 a restabilit ordinea în lume), comercianţii căutau modalităţi de a controla haosul, iar una dintre tranzacţiile preferate era să parieze pe prăbuşirea comercianţilor de mărfuri precum Glencore, Vitol, Trafigura şi Mercuria, a căror soartă era strâns împletită cu preţurile mărfurilor pe care le tranzacţionau.

Drept urmare, preţul acţiunilor Glencore s-a scufundat şi CDS-ul său a crescut, pe fondul temerilor că valul va scufunda implicit pe oricine are expunere la mărfurile respective.

După 5 ani, când a căzut ţiţeiul, trimiţând preţul petrolului la niveluri care nu au fost văzute de pe vremea când George H.W. Bush invada naţiuni din Orientul Mijlociu - dar nu se întâmpla nimic: în timp ce numărul firmele Glencore din lume au scăzut întrucâtva, valoarea lor nu este nicăieri aproape de minimul sfârşitului anului 2015, chiar dacă preţurile mai multor mărfuri cheie au fost rareori mai mici.

Acest lucru s-ar putea schimba totuşi, deoarece cu cât activitatea economică mondială este paralizată mai mult timp şi preţurile mărfurilor rămân la nivelul lor actual, cu atât mai mult criza globală de lichiditate se va transforma într-o criză de solvabilitate, lovind unii dintre cei mai de seamă comercianţi de mărfuri din lumea ... cum ar fi cunoscutul Hin Leong Trading, care tranzacţionează petrol în Singapore, care, potrivit Bloomberg, a cerut unor consilieri să negocieze cu băncile, pentru că unele dintre ele îngheaţă liniile de credit ale firmei.

Cu puţin timp în urmă, Bloomberg a raportat pentru prima dată că cel puţin doi creditori nu vor emite noi scrisori de credit către Hin Leong, pe fondul preocupărilor legate de capacitatea sa de a rambursa datoria; ca urmare, firma a numit consilieri pentru a ajuta la negocierea cu băncile, pentru a-şi rezolva finanţele. Scrisorile de credit reprezintă un element financiar esenţial pentru comercianţii de mărfuri, utilizat ca mijloc critic de finanţare a comerţului pe termen scurt. O bancă emite aşa-numitul L/C în numele cumpărătorului ca garanţie a plăţii către vânzător. Odată ce bunurile sunt schimbate, cumpărătorul răsplăteşte creditorul.

Dar Hin Leong a rămas brusc fără furnizori de L/C - din motive încă necunoscute - astfel încât este paralizat în mod efectiv, întrucât are nevoie de numerar pentru orice tranzacţie, lucru pe care niciun comerciant modern de mărfuri nu şi-l poate permite.

Speculaţiile cu privire la potenţiala prăbuşire a Hin Leong au inundat centrul de afaceri cu ţiţei din Singapore, una dintre cele mai importante pieţe petroliere din lume şi cel mai mare hub de alimentare a navelor.

Şi nu se termină aici.

Miliardarul Lim Oon Kuin, în vârstă de 76 de ani, a fondat Hin Leong Trading în 1963, la 20 de ani, cu un singur camion care livra motorină pescarilor şi micilor producători de energie rurală.

De atunci, OK Lim, după cum este cunoscut fondatorul, a transformat compania într-unul dintre cei mai mari furnizori de combustibil pentru nave din Asia şi unul dintre cei mai mari comercianţi independenţi de petrol din Singapore. OK Lim a construit compania plecând de la poziţia de dealer petrolier cu un singur camion, la o centrală regională cu active care includ 130 de nave, cu afaceri în comerţul petrolier, terminal şi depozitare, furnizarea de depozite şi producţia de lubrifianţi, potrivit site-ului său web.

Produsele comercializate de Hin Leong Group includ: ţiţei, produse intermediare, petrochimice, biocombustibil, gaz, GPL, asfalt, uleiuri şi lubrifianţi. Veniturile comerciale ale companiei au depăşit 14 miliarde USD în 2012.

Livrările mari de petrol sunt achiziţionate printr-o reţea bine stabilită de parteneri, companii naţionale de petrol care generează economii semnificative în transportul de marfă şi duc la minimizarea costurilor pentru clienţi.

Braţul de shipping al grupului, Ocean Tankers, deţine o flotă de peste 130 de tancuri petroliere şi este condus de fiul lui, Evan. Lim deţine de asemenea unitatea de stocare a ţiţeiului, Universal Terminal împreună cu PetroChina. Departamentul de depozite al companiei Ocean Bunkering Services (Pte.) Ltd. a fost clasat anul trecut ca cel de-al treilea mare furnizor de combustibil maritim din Singapore, potrivit Autorităţii maritime şi portuare a statului-oraş.

Situaţia lui Hin Leong apare pe fondul unei perioade extrem de grele pentru industria asiatică de tranzacţionare a mărfurilor, cu pierderi de mai multe milioane de dolari pentru unii comercianţi chinezi şi japonezi cu profil înalt şi prăbuşirea grupului Noble, unul dintre cele mai mari nume din industrie.

Nu este clar ce se va întâmpla cu gigantul de tranzacţionare a mărfurilor din Singapore dacă nu este în măsură să găsească bănci care să-i crediteze operaţiunile. În cazul în care firma devine insolvabilă, prăbuşirea sa ar putea fi devastatoare pentru companiile din Pacific.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Economie