Bruxelles-ul, cu ochii pe România. Timmermans: "Nu vom ezita să aducem în faţa instanţei Guvernul român"

Legile justiţiei şi Codurile penale modificate vor afecta lupta anticorupţie şi vor constitui un regres faţă de 2017, a atras atenţia Frans Timmermans în dezbaterea dedicată situaţiei statului de drept din România organizată în comisia LIBE.
Frans Timmermans
Frans Timmermans (Florin Chirila/Epoch Times)

Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, şi-a exprimat îngrijorarea, luni, în cadrul unei sesiuni extraordinare a comisiei de libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne (LIBE), faţă de riscul ca România să facă paşi înapoi în ceea ce priveşte lupta anticorupţie şi a anunţat că CE nu va ezita să aducă în faţa instanţei Guvernul român dacă nu va da curs recomandărilor din MCV, recomandărilor GRECO şi ale Comisiei de la Veneţia.

Potrivit lui Timmermans, citat de G4Media, iniţiativele autorităţilor române în privinţa legilor Justiţiei şi a Codurilor penale au creat îngrijorări pe plan intern şi internaţional iar aceste îngrijorări sunt împărtăşite de Comisie.

Timmermans a remarcat, în cadrul dezbaterii din Paramentul European, că modificările legilor Justiţiei au fost contestate la CCR, au fost criticate de instituţii din România şi din afara ei, GRECO a avut un raport dur iar Comisia de la Veneţia, la rândul său, a avut o opinie critică. Însă, cu toate acestea, Parlamentul din România nu a dat semne să răspundă la observaţiile făcute, ajungându-se în situaţia ca una dintre cele 3 legi să fie promulgată, ceea ce se va întâmpla şi cu celelalte două pentru că au fost epuizate căile de atac.

Probleme au fost şi cu Codurile Penale, a remarcat prim-vicepreşedintele CE, care a reamintit că şi acestea au stîrnit îngijorări în ceea ce priveşte capacitatea judecătorilor de a condamna corupţia la nivel înalt şi a procurorilor de a investiga faptele de corupţie.

Nu în ultimul rând, Timmermans a reamintit că CCR l-a obligat pe preşedintele Iohannis să o revoce pe fosta şefă DNA, aceasta în condiţiile în care activitatea DNA a fost unul dintre motivele principale pentru care ultimul raport MCV a fost mai degrabă unul pozitiv. În egală măsură, evaluarea lui Augustin Lazăr stârneşte îngrijorări, a remarcat oficialul.

Frans Timmermans a mai transmis că CE monitorizează cadrul juridic din România pentru a vedea dacă banii europeni nu sunt fraudaţi: modificările aduse legii Curţii de Conturi, Codul Administrativ şi a menţionat că acum există riscul real ca România să facă paşi înapoi în ceea ce priveşte lupta anticorupţie.

"Fac un apel la autorităţile de la Bucureşti să regândească modificările aduse legislaţiei din domeniu. Legile justiţiei modificate şi Codurile penale modificate vor afecta lupta anticorupţie şi vor constitui un regres faţă de 2017. Încă nu e târziu, se poate renunţa la modificări. Un pas înapoi va fi o mare dezamăgire pentru toţi partenerii europeni ai României. Ar fi o tragedie dacă în ultimul kilometru al maratonului aţi începe să alergaţi în cealaltă direcţie", a declarat Timmemans, adăugând că forurile UE nu vor ezita să tragă la răspundere Guvernul român.

"Nu vom ezita să aducem în faţa instanţei Guvernul român dacă nu va da curs recomandărilor noastre din MCV, recomandărilor GRECO şi Comisiei de la Veneţia", a declarat Timmermans.

De asemenea, prim-vicepreşedintele CE a făcut referire şi la protestele din 10 august:

"Cu toţii am fost şocaţi de imaginile cu protestatarii paşnici bătuţi de forţele de ordine", a adăugat Timmermans.

Vă invităm să urmăriţi materialul video cu dezbaterea.