Timmermans, mesaj dur pentru Dăncilă. Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene se declară dezamăgit

Cele două ordonanţe vizând justiţia adoptate recent de Guvernul Dăncilă nu doar că au scos magistraţii în stradă ci au reverberat până la Bruxelles, declanşând reacţii la vârf.
Frans Timmermans
Frans Timmermans (Epoch Times România)

Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, i-a scris Vioricăi Dăncilă pentru a-i cere clarificări în legătură cu două ordonanţe adoptate de Guvern, prima vizând numirile procurorului european, şi cea de a doua, care modifică legile Justiţiei. Reamintim că cea de a doua ordonanţă de urgenţă, adoptată marţea trecută de Guvern, i-a scos la propriu pe magistraţi în stradă şi a declanşat proteste de amploare. Mai mult, o serie de parchete, inclusiv DIICOT, şi-au suspendat temporar activitatea.

În scrisoarea sa, publicată de G4Media, Timmermans îşi exprimă dezamăgirea că, deşi i-a transmis premierului Dăncilă la întâlnirea avută cu ea pe 7 februarie că dialogul complet şi deschis este calea de progres în chestiunile privind statul de drept şi MCV, aceasta a ales să nu ridice problema celor două ordonanţe.

De asemenea, Timmermans îi reaminteşte premierului Dăncilă faptul că prima recomandare a raportului MVC din 2017 a fost ca România să pună în aplicare un sistem solid şi independent de numire a procurorilor de vârf, pe baza unor criterii clare şi transparente, care să se bazeze pe sprijinul Comisiei de la Veneţia.

"De asemenea, Comisia a recomandat ca legile Justiţiei să fie revizuite în conformitate cu recomandările din cadrul mecanismului de cooperare şi verificare, precum şi cu cele din partea Comisiei de la Veneţia şi a Grupului de state împotriva corupţiei din Europa (GRECO). În plus, raportul a subliniat preocupările legate de Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din sistemul judiciar din punctul de vedere al independenţei judiciare.

Prin urmare, ordonanţele par a contrazice în mod direct raportul MCV atât din punct de vedere al conţinutului cât şi în ceea ce priveşte lipsa de consultări şi adoptarea foarte rapidă", îi transmite Timmermans premierului Dăncilă.

În finalul scrisorii, influentul politician îi transmite Vioricăi Dăncilă că este cazul ca autorităţile de la Bucureşti să repună pe şine procesul de reformă, ceea ce înseamnă să se meargă înainte, nu înapoi şi să se abţină de la orice acţiune care ar putea reversa progresul obţinut în ultimii ani.

"Cel mai bun punct de plecare rămâne abordarea stabilită de Comisie în noiembrie, de a opri schimbările şi de a începe din nou pe baza unei consultări adecvate şi cu luarea în considerare a expertizei externe. În schimb, situaţia actuală ridică noi îngrijorări", concluzionează Timmermans.