Timiş: Primarul Ciuhandu spune că este jenant să rescrii istoria revoluţiei doar din motive politicianiste

Epoch Times România
14.12.2011

Primarul Timişoarei, Gheorghe Ciuhandu, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, că este "jenant" să rescrii istoria revoluţiei române, după 22 de ani, doar din motive politicianiste. El le cere tuturor parlamentarilor de Timiş, indiferent de formaţiunea din care fac parte, să intervină politic şi să blocheze această iniţiativă, considerată de edilul Timişoarei ca "jenantă", venită din partea unui grup de parlamentari ieşeni care vor o lege specială prin care Iaşului i-ar reveni calitatea de iniţiator al Revoluţiei din Decembrie 1989.

"Am rămas foarte mirat că nişte parlamentari (PDL, n.r.) de Iaşi au pornit o acţiune în Parlamentul României, prin care să subtilizeze, - ca să nu zic să fure - Timişoarei statutul de oraş iniţiator al Revoluţiei din Decembrie 1989. Mi se pare o îndrăzneală care depăşeşte orice limită a bunului simţ. Fiecare are păreri despre ce s-a întâmplat acolo. Eu, personal, le-am trăit. Avem respect pentru toţi oamenii care în decursul comunismului au suferit, care au fost anchetaţi, bătuţi, băgaţi în puşcării. (...). Era bine dacă ieşeau pe 13 decembrie, aşa cum spun că au vrut să facă, şi atunci tot respectul nostru se îndrepta spre ei. Mi se pare o decizie politicianistă, mă gândesc că acei parlamentari de Iaşi vor să intre cu picioarele şi în istoria revoluţiei", a declarat preşedintele PNŢCD Timiş, Gheorghe Ciuhandu.

El a adăugat că în Timişoara au fost sute de oameni arestaţi de securitate, înainte de revoluţie. "Pentru noi - şi este o realitate istorică -, manifestările oamenilor au început înainte de data de 16 decembrie, în faţa casei lui Tokes, acolo unde începuse acea manifestare spontană, care, în decurs de o săptămână a dus la prăbuşirea lui Nicolae Ceauşescu", a punctat Ciuhandu.

Dr. Traian Orban, preşedintele Asociaţiei Memorialul Revoluţiei din Timişoara, care a înfiinţat primul Muzeu al Revoluţiei Române, a declarat că gestul parlamentarilor ieşeni care au avut această iniţiativă este o ruşine.

"Aceea a fost o revoluţie? (pe 14 decembrie, la Iaşi, n.r.). Nu a fost revoluţie ceea ce au făcut ei. Acolo, o mână de oameni au încercat ceva şi au fost turnaţi de unul dintre ei la Securitate şi arestaţi. Toată stima pentru cei câţiva dizidenţi, dar asta nu a fost revoluţie. Se ignoră total sacrificiul şi implicarea Timişoarei în declanşarea revoluţiei române. Este o ruşine! Nu ne cunoaştem istoria! Îi invit pe parlamentarii români să vină şi să viziteze Memorialul Revoluţiei şi să vadă ce s-a întâmplat la Timişoara. Şi la Timişoara au fost oameni în stradă. Încă din 10 decembrie stăteau în stradă enoriaşii pentru a-l apăra pe Tokes. Şi acum, dintr-o dată, în 14 a fost revoluţie în Iaşi", a afirmat Traian Orban.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor