Tibetul schimbă tunica şofran cu costumul şi cravata

Epoch Times România
29.04.2011

Guvernul tibetan din exil a schimbat tunica de culoarea şofranului a lui Dalai Lama cu costumul şi cravata lui Lobsang Sangay. Profesorul universitar în vârstă de 42 de ani nu a pus niciodată piciorul pe pământul părinţilor săi iar de 15 ani trăieşte în SUA, mai concret în campusul Universităţii Harvard, notează joi ziarul spaniol La Razon.

Totuşi miercuri el a fost ales Kalon Tripa (prim-ministru) după ce a obţinut 55% din voturile comunităţii tibetane din lumea întreagă la primele alegeri desfăşurate de mişcarea politică-religioasă, care revendică 'restaurarea fericirii şi a libertăţii' la poalele muntelui Himalaya. Mişcarea care a menţinut vie spiritul teocratic al budismului tibetan după ocuparea teritoriului de către trupele comuniste, se numeşte 'Administraţia Centrală Tibetană', are în jur de o mie de membri şi nu deţine altă putere decât cea simbolică. Dalai Lama îşi va păstra rolul de simbol şi de far spiritual. Dar chiar şi aşa în interioriul mişcării sunt unii care se tem de consecinţele acestui salt spre modernizarea democratică.

Între altele îngrijorează faptul că, în lipsa zâmbetului mediatic al lui Dalai Lama, revendicările tibetane vor cădea în uitarea cu care se confruntă şi alte guverne din exil din colţurile lumii. Precum cel al etniei karen, din odinioara Birmanie, care este un bun exemplu al gradului de ostracizare la care poate condamna indiferenţa internaţională. În timp ce tibetanii beneficiază de un amplu sprijin internaţional şi mediatic, dispunând de un buget de 20 de milioane de dolari anual, miniştrii karen din exil trăiesc în colibe de bambus, lipsiţi de apă curentă, într-o tabără de refugiaţi de la frontiera cu Tailanda.

Este adevărat însă că ajuns la 76 de ani lui Dalai Lama nu-i rămâneau multe opţiuni. Regimul chinez, care consideră această mişcare 'o grupare teroristă', pregăteşte de mulţi ani succesiunea plasând în primele rânduri călugări budişti loiali partidului comunist. Prin ideea întineririi şi a modernizării autonomismului tibetan se încearcă supravieţuirea cauzei tibetane după dispariţia carismaticului lider. Dalai Lama, care este foarte apreciat în multe reşedinţe hollywoodiene şi în librării pentru cărţile sale, este venerat cu devoţiune de mii de tibetani.

Peste 83.000 de persoane au fost chemate să voteze la primele alegeri ale comunităţii tibetane din exil. Majoritatea au fugit din Tibet în anii 50 şi formează azi o minoritate în India, unde se estimează numărul lor la peste 150.000. Alţi mii de tibetani au fugit în ţările vecine, precum Nepal, sau mai departe în Canada sau Elveţia. Prezenţa lor este semnificativă în SUA, ţară care a sprijinit cauza lui Dalai Lama pentru a destabiliza China comunistă în perioada Războiului Rece. Este totuşi Regiunea Autonomă Tibet, în China, unde trăiesc majoritatea tibetanilor, peste 5 milioane.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor