"The Berlin File" surprinde atmosfera unui thriller clasic din timpul Războiului Rece

(photos.com)
Joe Bendel
12.02.2013

Ca orice sistem socialist bun, puterea din Republica Populară Democrată Coreeană este transferată ereditar.

Kim Jong-un l-a succedat pe tatălui său Kim Jong-il. Cu toate acestea, o luptă acerbă pentru controlul asupra traficului profitabil de arme din ţară, singura sursă de valută forte, va cuprinde cel puţin patru agenţii de informaţii în filmul "The Berlin File" al lui Ryoo Seung-Wan (un film coreean cu subtitrare în limba engleză).

În mod oficial, Pyo Jong-Seong este un erou naţional al Republicii Populare. El este atât de bun ca agent sub acoperire că este considerat o "fantomă" în bazele de date ale agenţiilor secrete occidentale. Sarcina lui Pyo de a încheia o vânzare de arme cu un grup terorist islamist intermediat de ruşi este împiedicată de intervenţia Mossadului.

Jung Jin-soo este şi el nemulţumit de situaţie. Agentul sud-coreean spera să captureze agenţii nord-coreeni implicaţi, dar intervenţia Mossadului i-a distrus planul. Fiind unul dintre puţinii susţinători ai Războiului Rece într-un birou plin de împăciuitori, Jung va fi foarte afectat din punct de vedere politic de situaţia rezultată. Desigur că situaţia lui Pyo este şi mai rea.

Din punct de vedere tehnic, lui Pyo nu i se poate reproşa nimic, dar situaţia soţiei sale Ryun Jung-hee este diferită. După cum află de la ambasador, Ryun este suspectată de Phenian că ar fi informatoare. Dong Myung-soo, un agent special cu foarte bune relaţii, a fost trimis să o investigheze ca presupusa informatoare a israelienilor.

Pyo a avut unele probleme cu Dong în trecut, aşa că nu se poate aştepta la favoruri de la un agent comunist. Între timp, sud-coreeanul Jung vrea să-l prindă pe Pyo pentru a-şi răzbune colegii. Fiind un paria în propria sa agenţie, Jung are încredere doar în contactului său din CIA, Marty, singurul personaj cu adevărat simpatic din tot filmul.

Fiind o surpriză plăcută din partea lui Ryoo şi industria filmului coreean, "The Berlin File" este unul dintre cele mai bune filme de spionaj de la "Tinker Tailor", în care personajele negative sunt nord-coreenii şi teroriştii islamici. America nu are un rol prea mare în poveste, în afară de simpaticul Marty.

Deşi serviciul de informaţii sud-coreean nu este fără pată, toate acţiunile lor dubioase au intenţia unei concilieri cu Nordul. Pe scurt, scenaristul şi regizorul Ryoo evidenţiază, practic, realităţile geopolitice ale momentului.

El a regizat foarte bine şi o scenă deosebită de luptă. Doar urmărind înfrângerea lui Pyo vă va face să simţiţi regret.

Există într-adevăr unele secvenţe de acţiune impresionante, dar Ryoo este mai eficient în relevarea temelor profunde cum ar fi trădarea şi loialitatea. Pyo şi Ryun trec prin experienţe dure, dar nici lui Jung nu îi face vreun favor.

Prin urmare, "Berlin" este suficient de tragic pentru a înregistra audienţe record în Coreea şi suficient de sofisticat pentru a atrage fanii americani ai intrigilor internaţionale.

Ha Jung-woo (care a jucat în mai multe thrillere cum ar fi "Nameless Gangster", "Chaser" şi "Yellow Sea") îl interpretează foarte bine pe Pyo, înfăţişând convingător loialitatea lui conflictuală şi deziluzia crescândă.

Deşi superstarul internaţional Gianna Jun nu face un rol prea strălucit ca Ryun, ea este totuşi o prezenţă destul de surprinzătoare în mai multe scene-cheie.

Actorii cu roluri secundare din "Berlin" impresionează publicul, în special Lee Kyoung-young, care joacă rolul ambasadorului cu o ambiguitate morală ce descumpăneşte spectatorii, şi John Keogh, un agent CIA cinic (care beneficiază de pe urma dialogului în engleză scris de scenaristul american Ted Geoghegan).

Filmat aproape în întregime în Berlin şi Riga, "The Berlin File" surprinde atmosfera rece, paranoică a thrillerelor clasice despre Războiul Rece. Ryoo reuşeşte să adauge acestui thriller din haosul filmelor sale coreene de acţiune (cum ar fi "Troublemaker"), menţinând în acelaşi timp cele mai bune aspecte din ambele lumi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor