Test reuşit: Armă laser secretă americană pentru avioane de luptă stealth doboară câteva rachete

O armă laser la bordul navei americane USS Ponce, în Golful Persic.
O armă laser la bordul navei americane USS Ponce, în Golful Persic. (Captură Foto)

Luna trecută, un program special al Forţei Aeriene americane, numit SHiELD, a finalizat o serie de teste în cadrul cărora au doborât câteva rachete prin utilizarea unei arme laser terestre, potrivit site-ului de ştiri Zero Hedge.

Exerciţiul de pregătire a avut loc în 23 aprilie la poligonul de testare a rachetelor White Sands, din New Mexico.

Programul SHiELD a dezvoltat o armă cu energie direcţionată care, în cele din urmă, va putea fi amplasată pe un avion. Dronele şi avioanele de vânătoare din generaţia a cincea vor avea în curând abilitatea de a distruge rachete sol-aer (SAM) şi rachete aer-aer (AAM) cu raze laser.

Dr. Kelly Hammett, director la Laboratorul de Cercetare al Forţei Aeriene americane (AFRL), a declarat că această demonstraţie arată că “sistemele noastre de energie direcţionată sunt pe cale să schimbe jocul pentru avioanele noastre de luptă”.

În timpul testelor, arma laser a doborât câteva rachete lansate de la sol în timp ce se aflau în zbor, însă oficiali ai AFRL nu au declarat pentru Defense One care a fost numărul rachetelor distruse, invocând motive privind securitatea naţională. De asemenea, s-a raportat că sistemul final va fi construit cu un design mai mic şi mai uşor şi consolidat pentru viteze supersonice.

Defense One a precizat că una dintre provocările tehnice semnificative ale forţei aeriene este miniaturizarea armei laser pentru a putea fi amplasată sub un avion, dezvoltând astfel o sursă de energie care poate genera sute de kilowaţi în timpul zborului.

Armele cu energie direcţionată au înregistrat progrese majore de performanţă şi maturitate din cauza eforturilor depuse de AFRL. În următorii 3-5 ani, această tehnologie inovatoare va aduce noi capabilităţi pentru avioanele de luptă stealth de generaţia a cincea pe pe câmpul de luptă modern.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe