Israelul nu va permite Iranului să obţină arme nucleare, susţine Netanyahu

Premierul israelian Benjamin Netanyahu
Premierul israelian Benjamin Netanyahu (Getty Images)

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat miercuri că ţara sa nu va permite Iranului să obţină arme nucleare, după ce Teheranul a anunţat că va reduce unele dintre angajamentele prevăzute de acordul nuclear încheiat în 2015 cu marile puteri, potrivit Reuters.

“În această dimineaţă, am auzit că Iranul intenţionează să urmărească programul său nuclear”, a precizat Netanyahu. “Nu vom permite Iranului să obţină arme nucleare. Vom continua să luptăm împotriva celor care ne-ar ucide”.

Acordul nuclear din 2015, cunoscut sub numele de JCPOA, a acordat Iranului relaxarea sancţiunilor internaţionale în schimbul restricţionării semnificative a programului său nuclear.

Dar situaţia s-a deteriorat după ce preşedintele american Donald Trump a anunţat retragerea ţării sale din JCPOA în 2018, susţinând că acordul este plin de breşe şi că nu include limitări asupra dezvoltării de rachete balistice iraniene sau asupra suportului acordat de Teheran unor grupuri extremiste în Orientul Mijlociu.

În plus, Washingtonul a reimpus sancţiuni severe care au afectat puternic economia iraniană şi recent a susţinut că doreşte să reducă la zero exporturile de petrol iranian pentru a bloca principala sursă de venit a regimului de la Teheran.