Terapia cu seminte

Semintele de susan contin vitaminele A, B, C, E.
Semintele de susan contin vitaminele A, B, C, E. (SAIF DAHLAH / AFP / Getty Images)

Consumate crude, semintele fructelor si legumelor sint adevarate medicamente naturiste. Statisticile spun ca romanii rontaie mai multe seminte decit americanii, considerati cei mai mari consumatori de popocorn. Ne plac semintele, mai ales cele de floarea-soarelui si de dovleac. Nu numai la meciuri de fotbal sau cind vrem sa ne lasam de fumat. Semintele legumelor si fructelor si-au gasit o intrebuintare la romani mult mai valoroasa: leac pentru diferite afectiuni. Semintele faceau parte din retetele magice ale vindecatorilor de odinioara, iar azi sint ingrediente pentru cele mai eficiente preparate naturiste. Consumate crude, au efectul cel mai puternic.

Micile uzine de medicamente

Pe vremuri, taranii le considerau pastratoarele vietii, adevar demonstrat si de medicina moderna care a descoperit ca, inainte sa se transforme in plante verzi, semintele contin energii uriase si substante benefice pentru organism.

Terapia cu seminte nu presupune consumul exclusiv al semintelor, ci in combinatie cu un regim sanatos bazat pe legume si fructe. Pentru a fi eficiente terapeutic, semintele se maninca neprajite, deoarece prin preparare termica, cea mai mare parte a proprietatilor lor vindecatoare este distrusa.

Din seminte se pot prepara si remedii sub forma de pulberi, tincturi, uleiuri, decocturi, cataplasme sau infuzii. Mai trebuie stiut ca semintele, desi par uscate si moarte, sint organisme vii, bogate in nutrienti. De aceea, consumul semintelor intre mese, in locul gustarilor, pe linga rolul extrem de benefic, si satura. Nu intimplator terapia cu seminte este inclusa in regimurile dietetice.

Seminte de dovleac pentru inima

Dietologii din Japonia pun semintele de dovleac (bostan) pe primul loc in tabelul produselor alimentare, deoarece ele contin 36-52% grasimi, vitamine, microelemente si, mai ales, zinc. Sint recomandate in lupta cu prostatita, constipatia si balonarea. Sint diuretice, intaresc muschiul cardiac si rinichii, ajuta la cresterea parului, elimina metalele grele din organism.

Pentru tratarea acestor afectiuni, se prepara laptele de bostan dintr-un pahar de seminte pisate intr-un vas de lut si trei pahare de apa clocotita. Se strecoara, se stoarce bine terciul si se bea lichidul obtinut de trei ori pe zi, cite 1/2 de pahar, inainte de masa. In caz de limbrici (viermi intestinali), se prepara un amestec din 30 g de seminte crude de bostan, cu pielita verde, 50-60 ml de apa si o lingurita de miere de albine. Se ia pe nemincate, cite o lingurita, timp de o ora, pina se epuizeaza toata doza, apoi se face o clisma. In cosmetica, semintele de dovleac improspateaza tenul. Semintele crude se piseaza bine, se amesteca cu apa clocotita (1:10) si se fierb pina se obtine o pasta omogena care se aplica pe fata pentru 15-20 minute.

Specialistii in medicina naturista incurajeaza consumul semintelor de dovleac, care desfunda vasele de singe, regleaza colesterolul si stimuleaza activitatea rinichilor, dar au si rol adjuvant in cancer, leucemie, scleroza sau diverse boli greu vindecabile.

Se mai recomanda in alimentatia persoanelor cu boli hepatice, cardiovasculare, femeilor insarcinate si copiilor.

Susanul previne osteoporoza

Semintele de susan contin vitaminele A, B, C, E. Pentru intarirea si curatirea organismului, se consuma cite 15-20 g de pulbere preparata din seminte, cu putina apa, de trei ori pe zi, cu 10-15 minute inainte de masa. Arsurile se trateaza cu un terci din seminte de susan risnite si apa. Se schimba pansamentele de 2-3 ori pe zi, pina la vindecare. Susanul poate inlocui sarea. Se amesteca 5 linguri de seminte de susan, cu 3 linguri seminte de in si o lingura de sare de mare, prajita in prealabil intr-o tigaie uscata. Amestecul se pastreaza intr-un borcan inchis bine. Semintele de susan contin si proteine, cu 50% mai mult decit se afla in carne.

Sint foarte bogate in calciu si inlocuiesc cu succes laptele. Consumul de susan previne osteoporoza. Semintele au o mare valoare energetica, aduc un aport insemnat in afectiunile de nutritie, sint laxative, emoliente, antitumorale si ajuta la detoxifierea ficatului si a rinichilor, intaresc sistemul imunitar, cresc fertilitatea si sint afrodisiace. Semintele de susan sint o sursa buna de seleniu, magneziu si fosfor, avind un continut scazut de colesterol si sodiu.

Seminte de marar pentru glaucom

In medicina traditionala, semintele de marar si-au cistigat reputatia de leac extrem de eficient in mai multe afectiuni.

Pentru hipertensiune si insuficienta coronariana cronica, se oparesc in 500 ml apa clocotita 2 linguri de seminte de marar pisate si se infuzeaza intr-un termos timp de o ora. Se strecoara si se beau cite 100 ml lichid cu 30 minute inainte de masa, de 3-4 ori pe zi. Leacul este bun si pentru artroza si imbunatatirea digestiei. In caz de insomnie, 5 linguri de seminte de marar pisate se amesteca cu 500 ml vin rosu tare, se pun pe foc mic 10 minute, se infuzeaza o ora si se strecoara. Se beau cite 1-2 linguri, cu 30 minute inainte de culcare.

Glaucom: peste o lingurita seminte de marar risnite, se toarna 250 ml apa clocotita, se tine la infuzat o ora. Se consuma cite 50 ml, de patru ori pe zi, inainte de masa, timp de 21 de zile. Dupa o pauza de 10 zile, tratamentul se repeta. In caz de bronsita si raceala, se recomanda sa se manince zilnic cite o lingurita de pulbere din seminte de marar amestecata in ceai sau apa calda. Le puteti amesteca si cu cartofi fierti sau le puteti presara pe o felie de piine.

Ceaiul din seminte de marar rezolva si incontinenta urinara. Pulberea si tinctura extrasa din semintele de marar sint un stimulent si un reglator hormonal foarte puternic. Din semintele de marar se obtine un ulei cu care se maseaza sinii, pentru a deveni mai mari si mai fermi.

Expectorant din seminte de in

Semintele de in sint folosite la combaterea constipatiei si a inflamatiilor tubului digestiv si cailor urinare. Extern, faina din seminte de in are proprietati antiseptice si calmante. Cataplasma din faina de in si musetel (parti egale) ajuta la maturarea abceselor si furunculelor, iar in amestec cu mierea ajuta la vindecarea ranilor. Pentru conjuctivita: o lingurita de seminte de in se infuzeaza 15 minute in 50 ml apa clocotita. Apoi se piseaza pina ce apare un mucilagiu. Se strecoara si se foloseste pentru spalarea ochilor, de 2-3 ori pe zi. Urciorul trece daca se incalzesc pe o tigaie uscata seminte de in, se leaga intr-o batista si se aplica pe locul bolnav pentru 5-7 minute. Un expectorant bun se obtine din 1/2 lingurita de seminte de in risnite, care se agita 15 minute, in 150 ml apa. Se strecoara si se beau cite 2 linguri de 3-4 ori pe zi pentru tratarea bronsitei.

Extractul din seminte de in este utilizat in inflamatiile si hipertrofia prostatei. Scade senzatia imperioasa de a urina si cantitatea de urina acumulata in vezica. Un alt avantaj consta in faptul ca impiedica cresterea celulelor prostatei, contribuind la vindecarea cancerului de colon si a prostatei, la tratamentul arterosclerozei, impiedicind formarea cheagurilor de singe.

"Bomboanele agricole" combat nicotina

Semintele de floarea-soarelui, cele mai populare seminte consumate la noi, au multiple intrebuintari in medicina naturista. Sint un remediu de baza in combaterea bolilor de rinichi, de bila si circulatorii. De asemenea, se folosesc in cure pentru tratarea sterilitatii si impotentei vasculare si hormonale.

Uleiul obtinut prin presare la rece se poate folosi pentru dezintoxicarea organismului, prevenirea afectiunilor gingiilor, tratarea bolilor respiratorii ale cailor superioare. Se ia o gura de ulei in fiecare dimineata, pe nemincate, si se suge vreme de 10 minute, apoi, lichidul plin de microbi, se scuipa si se clateste gura insistent.

Semintele de floarea-soarelui contin o cantitate substantiala de acid linoleic, care reduce depozitele de colesterol din peretii arterelor. Sint bogate in vitamina E, un antioxidant care previne aparitia bolilor de inima. Sint recomandate mai ales femeilor gravide si copiilor, pentru continutul ridicat de vitamine B. Semintele de floarea-soarelui au darul de a reduce pofta de nicotina, iar infuziile fortifica vasele de singe si nervii, amortizind impactul renuntarii la tutun.

Semintele care inlocuiesc insulina

Schinduful este o planta ierboasa ale carei seminte trateaza diabetul de tip insulinodependent. Se face o cura de 12 luni cu infuzie de schinduf, din care se beau cite 2-3 cani pe zi. Schinduful este un hipoglicemiant puternic in timp, care va necesita reducerea gradata a dozelor de insulina. Pentru valori crescute ale colesterolului, se ia cite o lingurita de pulbere de patru ori pe zi, inaintea meselor principale. Intervine in metabolismul lipidelor, reducind asa-numitul colesterol rau, protejind sistemul cardiovascular de aparitia ischemiei cardiace. Semintele sporesc secretia lactata si imbunatatesc starea de sanatate a mamei. Doua lingurite de pulbere amestecata cu miere, luate cu o ora inainte de masa, vindeca anorexia.

Infuzia de schinduf e de ajutor femeilor aflate la menopauza, prevenind eliminarile masive de calciu si ajutind la pastrarea fortei musculare. Mai vindeca si sterilitatea, dar are si efecte antiinflamatoare asupra intestinului. Cataplasma cu seminte de schinduf ajuta la terapia ulcerelor varicoase, eczemelor cu mincarimi. In cosmetica, intareste unghiile si parul, iar pe femeile prea slabe le ajuta sa-si rotunjeasca formele, fara a creste tesutul adipos.

Chimen, coriandru si mac

Se considera ca semintele de struguri sint niste antioxidanti foarte puternici, cu rol in combaterea cancerului. Sint bune remedii impotriva artritelor, alergiilor, problemelor de circulatie, diabetului si a problemelor de vedere.

Celebru pentru combaterea gazelor la stomac si a aerofagiei, chimenul se prepara in felul urmator: se opareste o lingurita de seminte cu o cana de apa, se lasa sa se infuzeze 10 minute, apoi se bea cite o ceasca dupa fiecare masa.

Datorita principiilor sale active, chimenul ajuta in tratarea enterocolitelor, mareste diureza si lactatia mamelor care alapteaza, stimuleaza pofta de mincare si este vermifug. Semintele se folosesc si la conservarea muraturilor, pentru a-i da piinii o aroma deosebita, in brinza, iaurt.

In India se foloseste chimenul alb, care are un cu totul alt gust si aroma, cu el se condimenteaza mincarurile cu orez si legume. Infuzia cu seminte de chimen este recomandata in guturai.

Semintele de coriandru, preparate sub forma de decoct reduc colesterolul rau. Este un bun diuretic si stimuleaza actiunea rinichilor. Siropul din seminte de mac trateaza raceala, iar infuzia calmeaza durerile de dinti si urechi. Semintele de mac mai au si efect sedativ.

Alte seminte de leac:

- semintele de patrunjel vindeca insuficienta cardiaca. Macerate in tuica, ajuta la disparitia petelor de pe piele.

- semintele de artar sint recomandate in caz de colecistita. In timp, dispar durerile in zona ficatului, creste pofta de mincare.

- seminte de fenicul: bronsita cronica cu tuse.

- pentru tratarea lipsei de iod, se mesteca 8 seminte de mar, care asigura doza zilnica de iod. Atentie, semintele contin si o cantitate mica de cianura!

- semintele de mustar sint bune contra durerilor de dinti, daca se amesteca pe partea unde se afla dintele bolnav.

- pentru potenta, prostata si pietre biliare: se amesteca 3 linguri seminte de pepene galben, 3 linguri seminte de dovleac si 5 linguri miere de albine.

- semintele de pepene rosu pisate, amestecate cu ulei de masline, elimina pietrele de la rinchi. Cu trei linguri de lapte, vindeca hemoragiile uterine.

- semintele de ridiche neagra sint bune la vindecarea ranilor, escarelor si ulcerului varicos.

- semintele de morcov ajuta la eliminarea pietrelor de la rinichi si fiere.

- durerile in git provocate de raceala se amelioreaza cu 1/4 de pahar de seminte de rodii fierte in 250 ml apa. Se bea lichidul fierbinte.

- pentru indepartarea mirosului de peste, se fierb seminte de anason. Decoctul din seminte de anason este foarte bun in astm bronsic.

- semintele de mustar negru dau mincarurilor cu legume un gust putin iute si normalizeaza activitatea hormonala.

- semintele de ardei iute in apa fiarta si miere sint bune contra durerilor de git.

- decoctul din seminte de gutui se foloseste intern in cazul bronsitelor, al tusei cu singe, al hemoragiilor uterine, si extern, sub forma de comprese ca mijloc antiinflamator in afectiunile ochilor, in arsuri, iritatii ale pielii si in anghine (gargara).

- in caz de artroza, se recomanda comprese calde din decoct de seminte de brindusa de toamna.

- mincati in fiecare dimineata o mina de seminte de susan negru foarte bogate in calciu.

- uleiul obtinut din seminte de urzica mare este cel mai bun remediu in otravirile cu ciuperci.

- citeva seminte de salvie puse in apa pentru baia picioarelor duc la diminuarea transpiratiei si a mirosului neplacut. semintele de frasin au proprietati afrodisiace.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură