Tensiunile se intensifică după ce China şi-a instalat controlul asupra spaţiului aerian japonez

Un grup de avioane F-22 Raptor execută manevre.
Un grup de avioane F-22 Raptor execută manevre. (Win McNamee / Getty Images)
P. P.
26.11.2013

Comerţul în Asia riscă să fie deteriorat de tensiunile care au luat amploare în ultima perioadă între Japonia şi China, provocate de câmpul aerian pe care l-a impus China asupra Insulelor Senkaku, aflate sub administraţia guvernului din Tokyo, informează Bloomberg.

China a anunţat o zonă defensivă de identificare în Estul Mării Chinei, pusă în aplicare încă de la 23 noiembrie, prin care armata sa va lua „măsuri defensive de urgenţă” dacă vreun aparat de zbor va intra în zonă fără a raporta planurile de zbor sau fără a se identifica. Japonia a completat o plângere către Statele Unite iar Coreea de Sud şi-a exprimat îngrijorarea privind acţiunile Chinei.

Astfel cerul reia disputa care s-a desfăşurat de multe ori în largul mării, incluzând confruntările în care navele Chineze au fost acuzate de ţintirea forţelor Japoneze cu arme ghidate prin radar.

Aceste fricţiuni sunt în opoziţie cu regenerarea relaţiilor comerciale manifestată printr-o creştere de 21,3% a exporturilor către China în ultimul an şi pun o presiune în plus pe prim-ministrul Japonez Shinzo Abe, al cărui guvern trebuie să prezinte, luna viitoare, primul plan de apărare naţională de după război.

Zona aeriană a Chinei vine ca un răspuns simbolic la acţiunea Chinei de a cumpăra unele insule, a spus Kerry Brown, director executiv al Centrului de Studii asupra Chinei de la Universitatea din Sidney şi fost diplomat britanic în Beijing.

„Lucrurile ar fi mult mai neplăcute dacă ar exista un contact fizic actual sau conflictual, dar ambele ţări sunt acum economic legate una de cealaltă iar asta ar însemna un fel de distrugere mutuală asigurată”.

Reacţii la proteste

China şi-a manifestat nemulţumirea atât faţă de Japonia cât şi faţă de Statele Unite privind reacţia acestora asupra zonei de apărare aeriană.

Oficiul de afaceri Externe al Ministerului de Apărare Chinez s-a plâns ambasadei Statelor Unite ataşate, ieri, despre ”constatările eronate” asupra zonei, conform unei declaraţii afişate luni pe site-ul ministerului.

China s-a implicat în „acte profund periculoase care schimbă unilateral status quo-ul adoptat”, anunţă ministrul de Externe Japonez, Fumio Kishida în după amiaza zilei de duminică.

„Japonia lucrează şi se consultă îndeaproape cu aliatul său, Statele Unite, şi vor coordona celelalte ţări relevante şi partenerii care au un interes în stabilitatea şi siguranţa regiunii”, anunţă Kishida.

În timp ce Statele Unite nu iau parte în disputa teritorială, recunosc administraţia Japoniei privind insulele. Statele Unite sunt un aliat al Japoniei şi în octombrie acestea au planificat modul de cooperare pe următorii 20 de ani.

Acţiuni sporite

„Acţiunile sporite doar or să crească tensiunile în regiune şi or să creeze riscurile unui incident”, explică Secretarul de Stat american, John Kerry, într-o declaraţie făcută la 23 noiembrie.

Secretarul Apărării, Chuck Hagel a menţionat că asta nu va schimba modul cum îşi conduce America operaţiunile militare în regiune.

„Vedem această dezvoltare ca pe o încercare de a altera status quo-ul în regiune”, a spus Hagel, apoi a adăugat că „o acţiune unilaterală poate creşte riscul privind unele neînţelegeri şi poate duce la calcule eronate.”

Vicepreşedintele Joe Biden va călători către Japonia, China şi Coreea de Sud în prima săptămână a lunii Decembrie, conform unei precizări făcute de Casa Albă.

Coreea de Sud a precizat că o parte din zona Chinei s-a suprapus cu propria zonă de indentificare aeriană din apropierea insulei Jeju. Ministrul Apărării Naţionale coreean va ridica de asemenea această problemă în faţa Chinei.

Insulele, cunoscute ca Diaoyu în Chineză şi Senkaku în Japoneză, sunt în interiorul noii zone de apărare chineze. Ambele naţiuni reclamă suveranitatea asupra zonei ale cărei ape sunt bogate în petrol, gaze naturale şi peşte. Disputa vine în contextul în care China şi Japonia vizează un rol mai mare în regiune, atrăgând naţiunile din sud-estul Asiei, iar China adoptă un ton mult mai conciliator privind diferenţele teritoriale din Marea Chinei de Sud.

Măsuri necesare

China nu a specificat ce măsuri ar putea lua dacă ceilalţi nu cooperează cu regulile sale. Anunţul privind zona aeriană vine după o decizie a liderilor Partidului Comunist luată luni dimineaţa într-o întâlnire condusă de Preşedintele Xi Jinping, de a forma comitete de stat care vor coordona probleme de securitate în timp ce China îşi lărgeşte raza militară.

O hartă şi detaliile zonei de coordonate au fost postate pe website-ul Ministerului Chinez al Apărării.

„Aceasta e o măsură necesară luată de China prin care îşi exercită dreptul de autoapărare”, a spus purtătorul de cuvânt al ministerului, Yang Wajun într-o declaraţie separată pe site, cu precizarea că „nu este direcţionată împotriva unei ţări anume.”

Planurile de zbor

Regulile includ raportarea planurilor de zbor către Ministerul de Externe al Chinei sau autorităţile aviaţiei civile, oferind prin radio datele de indentificare ale aparatelor de zbor, conform Ministerului.

Forţele aeriene au condus prima patrulă în interiorul zonei pe 23 Noiembrie prin două avioane de recunoaştere susţinute de avioane de luptă. Japonia le-a răspuns printr-o unitate de avioane de luptă, a declarat Ministrul Apărării, avioanele survolând zona de 306 ori de la începutul lunii martie 2013 şi de 149 de ori în perioada aprilie – septembrie.

Japonia a cumpărat trei dintre insulele disputate de la un proprietar privat în luna septembrie 2012 provocând astfel mai multe demonstraţii violente anti-Japonia în China, în care exportatorii de vehicule au fost atacaţi iar autovehiculele distruse. Exporturile către China din anul trecut, cel mai mare partener comercial al Japoniei la acea vreme, au scăzut cu 11% conform informaţiilor oferite de guvernul Japonez.

Ţintele japoneze

În luna februarie, tensiunile escaladaseră din nou atunci când Abe a denunţat că mai multe radare de control au fost folosite de două ori în luna ianuarie împotriva ţintelor japoneze din Marea de Est a Chinei.

Ministerul apărării Chinez a negat folosirea acelor radare.

Mai devreme în acea lună, un fost comandant din armata chineză a avertizat că orice atac al Japoniei împotriva dronelor chineze ar reprezenta „primul foc” al războiului. Abe aprobase un plan de a trage în orice dronă care intră în spaţiul aerian japonez, declarase Kyodo luna trecută.

China a efectuat cu succes primul zbor test al dronelor nedetectabile, a anunţat The Beijing Times pe 22 noiembrie.

Luna trecută Abe a declarat că nu va permite Chinei să folosească forţa pentru a rezolva un conflict teritorial. Totuşi, încercarea de a domoli propunerile naţionaliştilor japonezi a ajutat la regenerarea legăturilor de afaceri dintre cele două părţi.

Vânzările Honda

Vânzările Honda Motor Co. în China din ultimul an, erau de trei ori mai mari faţă de anul trecut, în timp ce numărul vizitatorilor Chinezi în Japonia s-a mărit pentru prima oară în decursul anului, în septembrie. O delegaţie de 178 de oameni de afaceri japonezi au vizitat China săptămâna trecută, în timp ce Comitetul de Prietenie Sino-Japonez pentru Secolul 21 a ţinut o şedinţă informativă în weekendul săptămânii trecute în oraşul Hangzhou, China.

Japonia se pregăteşte să emită un plan de apărare pe zece ani în decursul lunii următoare, care va include măsurile de securitate privind insulele disputate.

Japonia va adăuga vase de război de mare viteză în flota sa şi cel puţin un număr dublu de avioane de reîncărcare pentru ca aparatele de zbor să poată patrula mai mult, a raportat ziarul Yomiuri.

Modul în care vor răspunde Statele Unite la acţiunile Chinei va fi un element cheie, mai ales dacă vor susţine acţiunile Japoniei prin avioane care vor patrula alături de aparatele de zbor din Tokyo, precizează June Teufel Dreyer, profesor de ştiinţe politice al Universităţii din Miami, Florida.

„Este timpul ca Washington să facă următoarea mişcare”, spune Dreyer. „Dar o va face? Dacă nu, punctul de control din Asia se va dovedi ceea ce mulţi au considerat până acum: o înşelătorie”, a continuat profesorul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor