Televiziunea Al Jazeera, închisă în Israel. Reacţii dure. Decizia, catalogată drept o încălcarea a drepturilor omului

Sediul televiziunii Aljazeera (Screenshot - network.aljazeera.net)
Redactia
06.05.2024

Furnizorii israelieni de televiziune prin satelit şi cablu au suspendat emisiile Al Jazeera. „În conformitate cu decizia guvernului, emisiunile postului Al Jazeera au fost oprite în Israel”, a transmis furnizorul de televiziune prin satelit din Israel, potrivit DW.

Guvernul israelian a interzis televiziunea Al Jazeera duminică, după ce o lege adoptată de Knessetul israelian, luna trecută, i-a permis să închidă radiodifuzorii străini consideraţi a fi o ameninţare pentru securitatea statului, pe fondul războiului Israel-Hamas din Gaza.

Israelul a avut o poziţie de adversitate faţă de Al Jazeera timp de ani de zile, susţinând că relatează într-un mod părtinitor conflictele.

De partea sa, Al Jazeera a condamnat decizia guvernului israelian, transmiţând, într-o declaraţie, că „Guvernul Netanyahu a decis, într-un pas extrem de incorect şi calomnios, să aprobe ordinul de închidere a birourilor Al Jazeera în Israel”.

„Confirmăm că vom urmări toate căile la dispoziţie apelând la organizaţiile internaţionale şi juridice pentru a ne proteja drepturile şi echipele”, mai transmite sursa.

Totodată, autorităţile israeliene au închis birourile locale din Al Jazeera duminică, la câteva ore după decizia referitoare la transmisiile reţelei de ştiri prin satelit în ţară.

Criticii au calificat această mişcare, care vine în timp ce continuă negocierile de încetare a focului indirect între Israel şi Hamas, o „zi neagră pentru mass-media” şi au ridicat noi îngrijorări cu privire la atitudinea faţă de libertatea de exprimare a guvernului.

Oficialii israelieni au spus că mişcarea a fost justificată deoarece Al Jazeera era o ameninţare la adresa securităţii naţionale. „Canalul de incitare Al Jazeera va fi închis în Israel”, a postat prim-ministrul ţării pe reţelele de socializare după votul unanim al cabinetului.

O declaraţie guvernamentală confirmă că ministrul Comunicaţiilor din Israel a semnat ordine de a acţiona imediat pentru închiderea birourilor Al Jazeera din Israel, a confisca echipamentele de difuzare, a întrerupe canalul de la companiile de cablu şi satelit şi pentru a bloca site-urile web.

Reţeaua, care este finanţată de Qatar, a criticat operaţiunea militară a Israelului din Gaza, de unde a raportat non-stop de-a lungul războiului de şapte luni, scrie Guardian.

Potrivit Al Jazeera, acuzaţia că aceasta a ameninţat securitatea israeliană este o „minciună periculoasă şi ridicolă”, care îi pune pe jurnalişti în pericol.

„Al Jazeera Media Network condamnă şi denunţă ferm acest act criminal care încalcă drepturile omului şi dreptul fundamental de acces la informaţii”, a spus compania într-un comunicat. „Al Jazeera îşi afirmă dreptul de a continua să ofere ştiri şi informaţii publicului său global.”

Al Jazeera a acuzat anterior autorităţile israeliene că i-au vizat în mod deliberat pe câţiva dintre jurnaliştii săi, inclusiv pe Samer Abu Daqqa şi Hamza Al-Dahdouh, ambii ucişi în Gaza în timpul conflictului. Israelul a respins acuzaţia şi spune că nu vizează jurnaliştii.

De asemenea, biroul Înaltului Comisar al ONU pentru drepturile omului a criticat această mişcare. „Regretăm decizia guvernului de a închide Al Jazeera în Israel”, se spune pe X. „O mass-media liberă şi independentă este esenţială pentru a asigura transparenţa şi responsabilitatea. Cu atât mai mult se impune acest lucru acum, având în vedere restricţiile stricte privind raportarea din Gaza. Libertatea de exprimare este un drept cheie al omului. Îndemnăm guvernul să anuleze interdicţia.”

Parlamentul israelian a ratificat luna trecută o lege care permite închiderea temporară a radiodifuzorilor străini consideraţi o ameninţare la adresa securităţii naţionale.

Legea îi permite lui Netanyahu şi cabinetului său să închidă birourile Al Jazeera din Israel pentru 45 de zile, perioadă care poate fi prelungită, astfel încât să poată rămâne în vigoare până la sfârşitul lunii iulie sau până la sfârşitul operaţiunilor militare majore din Gaza.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor