Telefoanele inteligente, aliaţi în lupta împotriva fumatului

(photos.com)

Oamenii de ştiinţă au descoperit o nouă metodă care i-ar putea ajuta pe fumători să renunţe la dependenţa de tutun, cu ajutorul telefonului mobil, informează rtv.net.

Cercetările au arătat că încurajările şi sfaturile transmise prin SMS reprezintă un ajutor util în cazurile în care persoanele care vor să renunţe la fumat intră în sevraj. Potrivit unei reviste publicate de organizaţia non-profit Cochrane, fumătorii care au beneficiat de acest gen de ”consiliere" au într-adevăr mai multe şanse să fie în continuare abstinenţi, la şase luni după ce au renunţat la fumat.

Oamenii de ştiinţă au analizat rezultatele furnizate de cinci studii, realizate pe 9.000 de "candidaţi" la sevraj, de toate vârstele, înscrişi în programul de renunţare la fumat, implementat cu ajutorul telefoanelor mobile. Mai multe mesaje audio şi scrise le-au fost expediate în fiecare zi. În plus, într-unul dintre studii, participanţii primeau şi mici fişiere video, care prezentau diverse metode ce pot fi utilizate pentru a renunţa la fumat. Rezultatele analizei au arătat un beneficiu de până la două ori mai mare cu aceste metode, în comparaţie cu grupul-ţintă, chiar dacă rezultatele au diferit de la un studiu la altul. "Telefonul mobil face de acum parte din viaţa cotidiană, mai ales din cea a tinerilor adulţi. Este un mijloc de livrare a unor mesaje de sănătate publică, care s-a dovedit eficient şi, fără niciun dubiu, mai puţin costisitor decât liniile telefonice de asistenţă", au remarcat cercetătorii de la Universitatea Auckland din Noua Zeelandă, autorii studiului.

În plus, oamenii de ştiinţă au lansat un apel prin care au solicitat realizarea unor noi studii care să măsoare eficienţa aplicaţiilor de pe telefoanele inteligente. Unele dintre ele sunt puse la punct de laboratoare farmaceutice.

Una dintre aceste aplicaţii încearcă, de exemplu, să îi motiveze pe foştii fumători, prezentându-le în timp real efectele benefice pe care renunţarea la fumat le are asupra sănătăţii lor. După ce a furnizat o serie de informaţii despre obiceiurile sale zilnice în ceea ce priveşte fumatul, abonatul primeşte mesaje în fiecare zi care îi indică estimări în privinţa creşterii speranţei de viaţă, a ameliorării riscului de infarct şi a capacităţilor sale respiratorii, dar şi economiile financiare realizate.

De asemenea, o altă aplicaţie reproduce mecanismele unui joc de recompensare, în speranţa de a îl stimula pe "abstinent" să îşi respecte promisiunea făcută, oferindu-i puncte pentru fiecare ţigară pe care nu a fumat-o. În opinia lui Christophe Leroux, purtătorul de cuvânt al Ligii contra cancerului, "aceste programe informatice pot fi interesante, dar ele au un impact doar asupra fumătorilor deja angajaţi în demersul de renunţare la fumat, care sunt «recidivişti» ai sevrajului".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură