Teheranul este pregătit să părăsească negocierile privind programul nuclear


Iran: Ministrul adjunct de Externe Abbas Araqchi
Iran: Ministrul adjunct de Externe Abbas Araqchi (FABRICE COFFRINI / AFP / Getty Images)

Cu numai opt zile înainte de termenul limită stabilit pentru încheierea unui acord final, ministrul-adjunct iranian de Externe, Abbas Araqchi, a declarat că speră ca participanţii la negocierile pentru reducerea activităţii nucleare iraniene, din Austria, vor reuşi să depăşească ”diferenţele adânci” care au mai rămas.

”Dacă vedem că cererile excesive (ale puterilor vestice) persistă şi că o înţelegere este imposibilă, asta nu este o dramă, noi vom continua cu programul nostru nuclear”, a declarat Araqchi.

”Prezenţa miniştrilor va avea o influenţă pozitivă”, a declarat acesta pentru televiziunea iraniană de stat din capitala Austriei. ”Există întrebări asupra cărora miniştrii vor trebui să decidă”.

Discuţiile Iranului cu cei cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU plus Germania sunt menite să stabilească o înţelegere care să reducă activităţile nucleare iraniene în schimbul unor reduceri la sancţiuni. După decenii de eforturi diplomatice eşuate, ameninţări cu război şi cu expansiune atomică din partea Iranului, înţelegerea de la Viena ar trebui să anuleze posibilitatea ca republica islamică să obţină o armă nucleară.

Iranul neagă că îşi doreşte arme nucleare, dar a început de mai mulţi ani îmbogăţirea de uraniu la 20%. Materialul de acest tip se foloseşte la crearea de bombe nucleare, nefiind utilizat în centrale energetice.

Termenul limită al acordului este 20 iulie, când expiră acordul interimar al miniştrilor de Externe, care poate fi amânat în condiţiile în care ambele părţi sunt de acord. Secretarul american de Stat, John Kerry, s-a întâlnit, duminică, la Viena cu omologii săi din Germania, Marea Britanie şi Franţa.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe