Lămâi stoarse în nas: scandalurile se ţin scai de Kerry aflat la Beijing

Fostul Secretar american de Stat pentru Externe, John Kerry
Fostul Secretar american de Stat pentru Externe, John Kerry (Win McNamee / Getty Images)

La începutul săptămânii, China i-a tras o palmă diplomatică majoră Secretarului de Stat John Kerry, aflat în vizită la Beijing. Kerry o invitase la cină pe scriitoarea tibetană Tsering Woeser, care primise recent un premiu peste ocean, pentru dizidenţa sa. Ca răspuns, Beijing-ul a plasat-o imediat pe scriitoare sub arest la domiciliu, trimiţând o bandă de agenţi în civil, care pur şi simplu i-au interzis acesteia să iasă din casă, punct.

Incidentul nu este singular, ci doar de scară mai mare. În trecut, dizidenţi Falun Gong cu care s-a întâlnit în privat vicepreşedintele Edward McMillan-Scott, aflat în China, au dispărut brusc de pe străzile Chinei.

Acum, un nou scandal zguduie conversaţiile politicoase despre cooperare economică ale lui John Kerry cu oficialii comunişti.

Presa americană este inundată de ştiri conform cărora hackerii chinezi au pătruns, în luna martie, în reţeaua de computere ce păstrează datele personale ale tuturor angajaţilor federali ai guvernului, a anunţat joi USA Today.

„Hackerii urmăreau datele angajaţilor federali de profil înalt, iar dosarele acestora conţineau informaţii financiare, istoria posturilor, şi poate lucrul cel mai căutat de hackeri, contactele străine ale acestora”, a adăugat Williams.

„Oficialii guvernului precizează că intruziunile provin din China”.

Este „incert” dacă cei implicaţi în atac lucrau pentru guvernul chinez, conform presei americane, extrem de prudentă. Totuşi, Statele Unite acuză de mult China că întreprinde o „campanie de spionaj cibernetic neîncetată”. În mai, Statele Unite a condamnat cinci hackeri militari chinezi pentru atacuri cibernetice împotriva companiilor americane, încercând să se facă răi cu regimul chinez.

Cu privire la acest caz, New York Times a anunţat:

„Un oficial american de rang înalt spune că atacul a fost depistat ca venind din China, totuşi nu este clar dacă hackerii făceau parte din guvern. Dezvăluirea atacului survine în momentul în care o delegaţie de oficiali americani de nivel înalt, conduşi de Secretarul de Stat John Kerry, se află în Beijing pentru Dialogul Anual Strategic şi Economic, conducând discuţiile între Statele Unite şi China privind relaţiile comerciale şi eforturile de a coopera în problemele economice şi de apărare.

Spionajul cibernetic sistematic al Chinei este o sursă majoră de probleme pentru companiile americane, însă Departamentul de Stat al administraţiei Obama refuză să adopte o poziţie cât de cât dură cu Beijing-ul.

Chinezii, la rândul lor, aduc pe tapet dovezile dezvăluite de Edward Snowden, care arată că Agenţia Naţională de Securitate a pătruns adânc în sistemele computerizate ale Huawei, un producător major de echipamente pentru reţelele de computere şi a derulat multe programe pentru interceptarea comunicaţiilor chineze.

Oficialii americani susţin că atacul asupra sistemelor FBI a fost notabil deoarece hackerii au încercat să spargă serverele guvernului Statelor Unite aproape în fiecare zi, dar au eşuat de cele mai multe ori. Unul din ultimele atacuri cunoscute de guvern a avut loc anul trecut la Departamentul de Energie. În acel caz, hackerii au colectat cu succes datele personale ale angajaţilor şi ale contractorilor. Agenţia a fost forţată să dezvăluie atacul deoarece legile de desecretizare a SUA forţează organizaţiile să raporteze spargerile, atunci când sunt compromise informaţii personale.

Agenţiile guvernului nu au dezvăluit, însă, cazurile în care au fost furate secrete guvernamentale, care nu conţineau informaţii personale.”

Scandalurile privind spionajul si lobby-ul masiv organizat de China în străinătate sunt foarte numeroase. Cu câţiva ani în urmă Richard Fadden, şeful CSIS, agenţia de spionaj a Canadei, declara în ajunul unei vizite a preşedintelui Hu Jintao la Ottawa, că numeroşi oficiali canadieni se află pe ştatele de plată ale unei puteri străine, sugerând China. Anunţul a eşuat cumva să producă vreo anchetă.

Scandalurile legate de China nu au ocolit nici administraţia americană. Una dintre cele mai tenebroase poveşti este cea a site-ului OBAMA.COM, care a colectat ciudate donaţii online în campania electorală a preşedintelui american.

Conform unui raport publicat de Government Accountability Institute, Obama.com nu era proprietatea staff-ului de campanie a preşedintelui, ci a unui personaj tenebros - Robert Roche - cetăţean american rezident în Shanghai, proprietar al unei firme chineze numită Acorn International, cu legături foarte strânse cu băncile chineze. Aceste legături i-au permis să câştige “profit din tranzacţii de cărţi de credit cu băncile chineze”.

Neobişnuit, în timpul campaniei, situl Obama.com redirecta traficul către o pagină pentru donaţii aflată pe situl oficial al campaniei preşedintelui american, my.barackobama.com, care nu obliga donatorii să introducă codul de securitate al cărţilor de credit, astfel încât provenienţa acestora a devenit imposibil de analizat pentru tranzacţii de valoare mică. Adică exact cele frecvent înregistrate pe site.