"Ţeapa" PSD din Sănătate. Medicii, ţapi ispăşitori. Tehnocrat mai demontează un mit

PSD nu a reuşit să crească salariile medicilor aşa cum promitea şi nici nu se întrevăd şanse să o facă în viitorul apropiat. A reuşit însă să le inducă oamenilor ideea că medicii au "salarii nesimţite" de mii de euro aşa că trebuie ţinuţi responsabili că nu îşi fac treaba mai bine, explică Raul Pătraşcu, specialist în Sănătate.
Raul Patrascu
Raul Patrascu (Mihut Savu / Epoch Times)
Se încarcă player-ul...

Atât în campania electorală cât şi după, PSD a promis măriri spectaculoase ale salariilor medicilor. Realitatea arată însă cu totul altfel decât în declaraţiile liderilor social-democraţi. Mai exact, în primele două luni ale anului s-au înregistrat chiar scăderi ale lefurilor, explică Raul Pătraşcu, absolvent de Yale, specialist în Sănătate şi fost consilier de stat în Guvernul Cioloş.

"Realitatea este că (măririle uriaşe de salarii promise de guvern n.r.) nu există. Pentru primele două luni ale anului, un medic cu cea mai mare vechime în sistem - peste 20 de ani - a pierdut la salariu 2000 de lei. Un medic rezident a pierdut 500 de lei. Sunt exemple concrete, de peste tot din ţară, nu dintr-un singur loc. Vom vedea ce se va întâmpla în aprilie. Cert este că după calculele noastre, după toată Revoluţia Fiscală nu se va ajunge nici pe departe la acele salarii de mii de euro promise, nici pe departe! Se mai taie şi sporurile pe deasupra, deci medicii, în cel mai optimist caz, vor vedea o creştere salarială, dar nu una semnificativă sau foarte semnificativă şi nu una fabuloasă, oricum", a declarat Raul Pătraşcu, într-un interviu acordat Epoch Times, la finele ultimei ediţii Rezistenţa.

Potrivit lui Pătraşcu, creşterea maximă pentru medicul cu vechime va fi între 30 şi 50%, asta doar în condiţiile în care se vor acorda acele sporuri maxime, însă este o mare dilemă dacă aceste sporuri vor fi acordate căci în continuare, bugetul din Sănătate n-a crescut: "Deci nu vedem de unde se vor plăti acele salarii crescute chiar şi cu 30%", consideră specialistul.

Şi dacă aceste creşteri salariale uriaşe promise nu se vor materializa, în schimb PSD va fi reuşit altceva: va fi inoculat oamenilor ideea că medicii câştigă salarii nesimţite:

"Anticipez că medicii îşi vor duce în continuare greutatea în spate fără să spună prea multe iar pacienţii vor rămâne cu ideea asta inoculată că medicii au salarii nesimţite de mii de euro şi că de ce nu îşi fac treaba mult mai bine", avertizează Raul Pătraşcu.

Şi cum de ceea ce se întâmplă în Sănătate ar trebui să ne pese tuturor, nu doar medicilor, căci fiecare om poate ajunge într-o zi pacient şi nu şi-ar dori să fie tratat într-un spital fără medici sau colcăind de infecţii nosocomiale, societatea civilă ar trebui să pună presiune pe politic, crede Pătraşcu.

"Oamenii trebuie să pună în continuare presiune pe guvernanţi, pentru că ăsta este rolul societăţii civile, ăsta e rolul cetăţenilor. În orice democraţie dezvoltată, ea nu poate fi sănătoasă fără rolul activ al cetăţenilor, pentru că politicienii mereu vor avea tendinţa de a nu face treabă, sau de a se delăsa sau de a nu se implica. Şi rolul nostru, al societăţii civile este să punem mereu presiune pe ei şi să le reamintim că ei sunt acolo să ne servească pe noi, nu invers. În America, termenul este de public servant, "public servant- servitor al poporului". Noi le spunem demnitari. Vedeţi diferenţa de mentalitate? (...) Deci rămâne rolul societăţii civile să pună presiune pe politicieni pentru că de multe ori o funcţie poate să îţi distorsioneze gândirea", a adăugat specialistul.

Referitor la salariile medicilor, reamintim că ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, anunţase, la începutul lunii februarie, că salariile medicilor, asistenţilor medicali şi ale altor angajaţi din sistem vor creşte cu procente cuprinse între 70% şi 170%, începând cu data de 1 martie.

Măririle au fost însă doar pe hârtie, acuză SANITAS, cea mai puternică organizaţie sindicală din sectorul sanitar, care a anunţat că medicii şi angajaţii din sistemul sanitar afiliaţi vor declanşa grevă generală după Paşti.

Despre Raul Pătraşcu

Raul este absolvent al Universităţii Yale cu diplomă de licenţă în chimie şi al Universitatăţii de Vest din Timişoara, cu diplomă de master în fizică. În timpul facultăţii, a fost preocupat de cercetarea medicală privind cancerul, colaborând cu specialişti importanţi din centre de cercetare şi spitale precum Johns Hopkins şi Yale-New Haven Hospital.

După absolvire, a fost consultant pentru fondul de investiţii al firmei de consultanţă McKinsey & Company. De asemenea, a oferit servicii de consultanţă ONG-urilor şi entităţilor corporative, cum ar fi The Journal of Young Investigators, Laboratorium sau Asociaţia Salvaţi Copiii.

Revenit în România cu dorinţa de a face ceva pentru ţară, Raul a trimis un email către Guvern, email în care şi-a prezentat expertiza şi a propus o serie de soluţii pentru îmbunătăţirea sistemului de Sănătate. Spre suprinderea sa, a fost chemat la o discuţie cu premierul Cioloş, care i-a oferit un post de consilier de stat. În prezent, Raul face parte din echipa de cercetare a noului Centrul de Medicină Genomică de la Universitatea de Medicină şi Farmacie "Victor Babeş" din Timişoara şi este şi membru al Platformei România 100.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne