Tătaru şi Arafat, explicaţii despre luatul temperaturii la intrarea în centrele comerciale

Nelu Tataru si Raed Arafat
Nelu Tataru si Raed Arafat (Epoch Times România)

În mediul online, şi nu numai, a fost lansată ideea că doar personalul specializat poate folosi termometrele digitale. Mai exact, în condiţiile pandemiei, la intrarea în centrele comerciale mari, există personal care măsoară temperatura, fapt care a stârnit nemulţumirea unor persoane. Pe Facebook a circulat, de exemplu, un video cu o femeie care ceartă un paznic de la un magazin că încearcă să îi ia temperatura, în dreptul frunţii, şi care îndeamnă oamenii să nu permită aşa ceva.

În aceste condiţii, atât ministrul Sănătăţii, cât şi şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat ţin să transmită că nu este adevărat că doar personalul specializat poate folosi termometrele digitale. Mai mult, oamenii trebuie să înţeleagă că e o precauţie pentru propria lor siguranţă, susţin cei doi.

„Acel termometru digital e un termometru pe care îl putem folosi şi noi acasă, să o luăm ca pe o manevră pe care am face-o şi noi acasă. Este chiar indicat ca şi noi, acasă, din când în când, să ne luăm temperatura. Este un termometru pe care îl poate folosi toată lumea, nu trebuie să fie neapărat un cadru medical care să-l poată folosi. Noi am recomandat tuturor agenţilor economici să aibă un triaj epidemiologic minim, acea termometrizare. Şi pentru cel care contestă măsura - nu ştiu când îşi mai ia el temperatura. Eu, dacă merg la o şedinţă de guvern, când intru, mă duc eu dacă cel de la intrare nu e atent, să-mi ia temperatura. Este şi o verificare a mea şi trebuie să o perceapă fiecare la fel”, a explicat Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii, citat de Digi24.ro.

La rândul său, Raed Arafat a povestit că s-a lovit personal de reticenţa şi suspiciunea unor persoane în legătură cu măsurarea temperaturii.

„A apărut o problemă interesantă, adică o abordare interesantă, cu luatul temperaturii la intrare în anumite locuri, deja avem un curent pe reţelele de socializare şi nu numai. Astăzi am fost sunat pe numărul meu de către o persoană care a încercat să mă convingă că nu este corect să i se ia temperatura când intră, de exemplu, la unul dintre hipermarketuri, că au vrut să-i ia temperatura, ea nu vrea, n-au lăsat-o să intre...”, a declarat Arafat.

„Eu cred că trebuie să ne obişnuim cu acest lucru, adică îţi ia temperatura de la distanţă, nu te atinge, nu face nimic, doar că-ţi ia temperatura. Dacă se afişează o temperatură peste 37,3 da, nu ţi se permite să intri, înseamnă că trebuie să consulţi un medic. Este normal în faza asta. De ce? Pentru că dacă intri acolo, nu ştii dacă eşti bolnav, nu ştii acest lucru sau, în cunoştinţă de cauză, intri cu febră înăuntru, în magazin, pui în risc viaţa altora. Această măsură este una foarte normală”, a spus Raed Arafat, care a observat că „deja există un curent care să convingă oamenii să refuze acest lucru, să nu accepte”, a mai transmis şeful DSU.

Raed Arafat a mai explicat că şi lui, personal, i se ia temperatura şi când intră la minister, şi când merge la Centrul de Comandă.

„Eu când mă duc la minister dimineaţă sau când mă duc la Ciolpani, la Centrul de Comandă, pompierul la poartă nu-mi deschide mie bariera până nu îmi ia temperatura”, a punctat Raed Arafat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură