Tătaru: Copiii pot lua regulile pentru şcoală sub formă de joacă. Să ne obişnuim să trăim cu pandemia un an jumătate, doi

Nelu Tataru - gov.ro
Nelu Tataru - gov.ro (Epoch Times România)

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat, la postul B1 TV, că regulile stabilite de autorităţi pentru începerea şcolii nu ar trebui să provoace îngrijorări din moment ce sunt măsuri de precauţie pentru a limita răspândirea Covid-ului. În plus, ministrul a recomandat ca aceste reguli – precum distanţarea fizică sau purtarea măştilor – să fie introduse copiilor sub formă de joacă, urmând ca, ulterior, ele să devină obiceiuri.

“Mă uitam, oarecum observaţional ca să spun aşa. Avem nişte griji, nişte probleme când trimitem copiii la şcoală, cum vor merge, dar nu ne uităm că în parcuri acum, în acest moment, sunt copii destul de mulţi şi în care nu prea suntem lângă dânşii să le asigurăm nişte condiţii. [...] Copiii, în familiile noastre, pot lua la început ca pe un joc aceste reguli şi care pot deveni nişte obiceiuri. Să ne obişnuim să trăim cu această pandemie un an jumate, doi, fiindcă acest virus nu va pleca aşa de uşor”, a susţinut Tătaru.

Cu privire la avertismentele lansate, atât de şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, cât si de ministrul Sănătăţii, potrivit cărora am putea avea peste 2.000 de cazuri noi în fiecare zi dacă măsurile de protecţie sanitară nu sunt respectate, acesta din urmă a menţionat că nu se va ajunge la acest scenariu dacă cetăţenii români vor respecta regulile impuse.

“Noi avem până în 1.500 de cazuri, în condiţiile în condiţiile în care respectăm regulile. Peste 2.000 ţine foarte mult de focarele în desfăşurare. Nu vom avea uniform la nivelul întregii ţări. Acolo unde avem aglomerări populaţionale şi se va antama o transmitere comunitară accentuată, vom putea avea peste 2.000, 2.500, dar eu sper să nu ajungem la acest scenariu. Eu încă merg pe principiul că vom respecta nişte reguli şi atunci menţinem acest platou. Aş prefera decât să gândim fatalist sau să gândim cum vor apărea cazurile foarte multe, decesele foarte multe, cum terapiile intensive nu vor putea acapara aceşti pacienţi şi vom fi nevoiţi să vedem scenarii din Italia sau Spania din prima parte a pandemiei, aş prefera să păstrăm nişte precauţii”, a explicat Nelu Tătaru.

De asemenea, ministrul a afirmat că este important ca cetăţenii să realizeze că există pandemie, există SARS-Cov-2, există pacienţi, există decese, sute de cazuri la secţiile de terapie intensivă precum şi cadre medicale care “resimt o oboseală, resimt o deznădejde şi resimt unii dintre ei şi boala”.

“Nu avem nicio intenţie să speriem, intenţia este de a avea precauţii, poate mai mare în această lună, fiindcă avem mai multe evenimente. Am avut deschiderea restaurantelor, teatre, cinematografe, avem o lună de campanie electorală în care vedem mai multă mobilitate, avem o lună de reîntoarcere la locurile de muncă din concedii, în care o să avem o oarecare aglomerare prin mijloacele de transport în comun, avem deschiderea şcolii pe 14 [septembrie – n.r.], avem alegeri pe 27 [septembrie – n.r.]. Sunt mai multe reluări de activitate sau evenimente, care ar trebui să impună şi impun şi anumite reguli. Aceste reguli trebuie păstrate, nu speriem pe absolut nimeni. Ţine doar de noi cum vom evolua în această lună şi în lunile următoare”, a adăugat ministrul Sănătăţii.