Tăriceanu: Viorica Dăncilă a folosit tactici mafiote. Încrederea dintre ALDE şi PSD a murit

Călin Popescu Tăriceanu
Călin Popescu Tăriceanu (Epoch Times România)

Preşedintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu a declarat sâmbătă, la Şcoala Politică de Vară a tineretului ALDE, desfăşurată la Jupiter, că premierul Viorica Dăncilă nu a respectat „angajamentul luat de Liviu Dragnea” şi s-a înscris în cursa pentru Cotroceni, deşi iniţial el ar fi trebuit să reprezinte coaliţia de guvernare la alegerile din toamnă.

„După alegerile din 26 mai, pe baza înţelegerii, pe baza a ceea ce convenisem cu PSD, şi anume că la prezidenţiale să avem un candidat comun şi acela să fie cel mai bine plasat în sondaje, am avut o discuţie cu doamna Dăncilă, noul preşedinte al PSD, după ce s-a întâmplat cu Dragnea. Şi doamna Dăncilă mi-a spus cu o seninătate cuceritoare 'Vai cum să nu dle preşedinte, bineînţeles, ştim că sunteţi cel mai bine clasat, dv veti fi candidatul nostru, păstrez angajamentul pe care l-a luat Dragnea în această privinţă, dar am nevoie să fac nişte sondaje ca să le arăt colegilor mei din partid care e situaţia şi să justific decizia'. Bine, am zis. Mi s-a părut puţin ciudat pentru că sondajele noi le făcusem, deja le aveam, i-am arătat rezultatele. Şi a zis 'am nevoie de două săptămâni până vin sondajele'. După două săptămâni a zis că a mai comandat încă unul şi că mai are nevoie de o săptămână. La sfârşitul celei de-a patra săptămâni, mi-a spus că mai soseşte al treilea. Şi, între timp, a plecat prin ţară, la organizaţii, unde, surpriză, organizaţiile îi cereau să candideze ea, să fie ea candidatul la prezidenţiale. A venit în Bucureşti, a făcut un Comitet Executiv şi acesta a decis în unanimitate ca ea să fie candidatul PSD-ului la prezidenţiale. După care mă întâlnesc cu ea şi o întreb, Ce faci, Viorica? Păi ce vorbisem?‚ 'Păi ştii că mi-a cerut partidul'[a zis dânsa]. Puteai să vii de la început şi să îmi spui 'nu sunt de acord să mergem cu un candidat unic pentru că am o serie de considerente de ordin politic' şi să mi le spui”, a afirmat Tăriceanu.

Fostul preşedinte al Senatului i-a reproşat premierului Dăncilă că nu a fost directă în mişcările sale şi că încrederea dintre ALDE şi PSD a murit.

„Era corect să vină să îmi spună direct în faţă acest lucru. Nu a făcut-o. În momentul în care mi-a spus care este decizia am spus 'Ok, foarte bine, succes'. Dar încrederea între noi s-a terminat, n-o să mai am de acum încolo niciodată încredere pe un subiect important. Şi acesta a fost unul dintre elementele cheie [...] ale motivului pentru care am decis să ne retragem de la guvernare”, a precizat liderul ALDE.

În plus, Tăriceanu a apreciat că deciziile şi comportamentul Vioricăi Dăncilă nu au ajutat deloc ALDE, din cauză că „publicul nostru, încet încet, ne-a văzut glisând către zona de stânga”.

„Şi sunt oameni care au convingeri ferme, opţiuni ferme, care încet încet au renunţat la a ne susţine. Şi lucrul acesta, eu ca preşedinte, dacă nu îl sesizez duc partidul într-o direcţie care este perdantă. Şi că e perdantă... hai să spui, poţi la un ciclu electoral să ai la început mai mult şi la sfârşit mai puţin, dar ce te faci dacă ai foarte puţin? Şi ai riscul dispariţiei. Iată câteva considerente care au fost analizate şi de colegii mei şi de mine, împreună, şi am ajuns la la concluzia că a sosit momentul să ne despărţim. Să ne despărţim civilizat însă. Ce s-a întâmplat, aţi văzut: o încercare de tip mafiot, de racket, îţi fur oamenii, ţi-i iau cu forţa, îi folosesc, le spun, fără ca voi să daţi acordul, că reprezintă partidul vostru. De ce? Pentru ca dna Dăncilă să poată să se prevaleze de faptul că compoziţia chimică a guvernului nu s-a schimbat, a rămas aceeaşi ca înainte: PSD ALDE. Numai că noi hotărâsem în delegaţia permanentă, cu un vot covârşitor, 83 de voturi pentru şi 2 abţineri. Şi... surpriză: Meleşcanu, Graţiela, ceilalţi, toţi au votat pentru ieşirea de la guvernare. Acum parcă uită, parcă li s-a şters creierul şi spun că decizia nu a fost luată statutar. Între congrese, cel mai înalt forum de decizie este Delegaţia Permanentă”, a menţionat Tăriceanu.

Făcând referire la tacticile de „tip mafiot” ale PSD, liderul ALDE i-a întrebat pe social-democraţi dacă au auzit de onoare, care este „foarte importantă”, adăugând că „unii sunt la căsuţa cu onoare, ori uşa e închisă, ori înăuntru e goală”.

„Constat cu regret ceea ce s-a întâmplat. E vechiul proverb – ce nu te omoară, te întăreşte”, a mai punctat Tăriceanu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne