Tăriceanu respinge pactul naţional propus de Iohannis: Practic vrea ca PSD-ALDE să-l susţină la prezidenţiale

Călin Popescu Tăriceanu
Călin Popescu Tăriceanu (Epoch Times România)

Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, este primul şef de partid care reacţionează după ce preşedintele Klaus Iohannis a propus "un pact politic naţional pentru România europeană". Iar răspunul său, dat miercuri într-o conferinţă de presă la Parlament, este negativ.

"La consultări, preşedintele nu a făcut nici cea mai mică menţiune referitor la acest subiect. Preşedintele nu face decât să deturneze sensul referendumului. A fost vorba de justiţie şi în niciun caz despre orientarea proeuropeană a României, pe care nu cred că a pus-o cineva în discuţie. Este o deturnare a sensului referendumului. Ar fi fost normal să ne aducă la cunoştinţă un asemenea pact. După cinci ani în care nu a făcut decât să semene dezbinare, prin acest pact vrea să aibă un instrument pentru a fi reales preşedinte. Ne face, practic, o propunere celor din PSD şi ALDE să îl susţinem pentru al doilea mandat", a declarat Tăriceanu, citat de G4media.ro.

"Miroase ca o capcană sau o jucărie prin care preşedintele să-şi mai adauge o şansă în plus pentru un nou mandat", a adăugat Tăriceanu, care a vorbit în timp conferinţei despre protocoale secrete, abuzuri, ilegalităţi în justiţie.

Reamintim că preşedintele Klaus Iohannis le-a propus partidelor parlamentare, după consultările de la Cotroceni, un pact politic naţional pentru consolidarea parcursului european al României.

"Sunt de acord partidele că trebuie consolidat parcursul european al României. În consecinţă, pentru a valorifica cum se cuvine acest vot şi consultările, am decis să invit partidele politice parlamentare să semnăm un acord naţional pentru consolidarea parcursului european al României. Sau, dacă vreţi altfel, un pact politic pentru România Europeană. Aşadar, 'Acord Politic Naţional pentru consolidarea parcursului european al României', care conţine, în esenţă, următoarele chestiuni: Sigur, transpunerea în legislaţie a interdicţiei privind amnistia şi graţierea pentru infracţiuni de corupţie. Transpunerea în legislaţie a interdicţiei adoptării de către Guvern a ordonanţelor de urgenţă în domeniul infracţiunilor, pedepselor, al organizării judiciare corelată cu dreptul altor autorităţi constituţionale de a sesiza direct Curtea Constituţională cu privire la ordonanţe, dar şi transpunerea în legislaţie a măsurilor necesare asigurării integrităţii în funcţiile publice, revizuirea legilor justiţiei, inclusiv a ordonanţelor de urgenţă prin care au fost modificate, în deplin şi strict acord cu avizele Comisiei de la Veneţia, a Consiliilor Consultative ale Judecătorilor şi Procurorilor Europeni, precum şi a rapoartelor Comisiei Europene şi GRECO. Adoptarea modificărilor aduse Codului penal şi Codului de procedură penală numai cu respectarea deplină a recomandărilor Comisiei de la Veneţia şi Comisiei Europene", a afirmat Iohannis.

De asemenea, preşedintele a propus "ca cei care vor semna pactul să se angajeze să transpună în legislaţie, în cel mai scurt timp, măsurile necesare asigurării - atât în ţară, cât şi în străinătate, subliniez – a exercitării depline şi efective a dreptului de vot de către cetăţenii români".

"Acest proiect de acord naţional va fi trimis imediat partidelor parlamentare şi va fi pus imediat la dispoziţia publicului interesat, prin intermediul dumneavoastră, al jurnaliştilor. Aşadar, aştept în câteva zile un răspuns afirmativ la invitaţia mea de a semna acest acord naţional", a conchis Iohannis.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne