Tăriceanu: I-am atras atenţia lui Timmermans despre o serie de greşeli din MCV

La scurt timp după întâlnirea cu prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu a dezvăluit că i-a atras atenţia înaltului oficial european că în raportul MCV pentru România au apărut o "serie de greşeli".
Calin Popescu Tariceanu
Calin Popescu Tariceanu (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Mecanismul de Cooperare şi Verificare pentru România, instituit de Comisia Europeană, va fi ridicat cel mai probabil anul viitor, a declarat joi, după întâlnirea cu prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, şeful Senatului, Călin Popescu Tăriceanu.

"Acest lucru (ridicarea MCV - n.r.) l-am discutat inclusiv la Bruxelles cu preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, care s-a angajat încă o dată, în discuţia pe care am avut-o, să facă toate eforturile ca, în perioada în care deţine mandatul său de preşedinte al Comisiei, mecanismul să fie încheiat. Cel mai probabil, orizontul îl aşteptăm la finele acestui an, raportul MCV şi pe baza lui probabil anul 2018 va fi anul în care va fi ridicat mecanismul. În discuţiile pe care le-am avut cu oficialii de la Bruxelles, cu domnul Juncker, se face raportul pe anul acesta şi mă refer la încheierea anului 2017 pentru stabilirea concluziilor pentru ridicarea raportului", a declarat Tăriceanu, citat de Agerpres.

Şeful Senatului susţine că i-a atras atenţia lui Timmermans că în raportul MCV au apărut o serie de greşeli.

"I-am atras atenţia domnului Timmermans, în mod colegial, despre o serie de greşeli care sunt trecute în raportul de monitorizare instituit prin MCV, cum ar fi, de exemplu, solicitarea ca Parlamentul să îşi motiveze deciziile. În nicio ţară din lume Parlamentul nu motivează deciziile. Nu poţi să ceri membrilor Senatului sau Camerei să îşi motiveze votul. Numai instanţele îşi motivează deciziile. Domnul Timmermans m-a rugat să îi trimit observaţiile pe acest raport, lucru pe care îl voi face, să îi atrag atenţia unde sunt greşelile din raport", a precizat Tăriceanu.