Tăriceanu: Ce e rău în OUG-ul lui Toader? Că secţia pentru magistraţi e independentă?

Călin Popescu Tăriceanu
Călin Popescu Tăriceanu (Epoch Times România)

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a vorbit miercuri seară, la Digi24, despre controversata ordonanţă de urgenţă privind legile Justiţiei care i-a scos pe magistraţi în stradă.

"Ce e rău în OUG7? Secţia (specială pentru magistraţi – n.r.) are procurori care sunt selectaţi pe baza unei proceduri transparente de către Consiliul Superior al Magistraturii, care numeşte şi şeful acestei secţii. E mai bine să intervină factorul politic? Fac o paralelă cu spectacolul văzut în Parlamentul European, Europa ne dă lecţii. A fost o negociere la sânge în LIBE şi CONT între grupurile politice (privind desemnarea candidatului la şefia Parchetului European - n.r.). Cred că de multe ori avem lucruri de învăţat de la UE. La noi, secţia e aleasă de CSM, şeful secţiei tot de CSM şi nu e bine. Poate ar trebui să luăm modelul european. În România sunt sute de procurori mai bine pregătiţi decât Kovesi, cu profil moral corect, cu probitate profesională. La Kovesi avem deficit enorm", a declarat Tăriceanu.

Liderul Senatului - politician vizat în două dosare penale - a acuzat că DNA a fost în ultimii ani o sursă permanentă de abuzuri "care ies acum la suprafaţă" şi "se răsfrâng asupra românilor".

În ceea ce priveşte conţinutul OUG 7 privind legile Justiţiei, Tăriceanu a spus că aflase de la ministrul Justiţiei Tudorel Toader, că urma să fie înfiinţată Secţia specială pentru magistraţi.

"Discutăm de independenţa procurorilor. Când e asigurată, nu mai e bună. Deci, ce se doreşte? Înseamnă că Parchetul General controla prin diferite metode DNA, DIICOT. Procurorul general avea o grijă deosebită să le pună beţe în roate ca secţia să nu poată funcţiona. CSM a avut rolul important, a fost filtrul care a analizat propunerile şi le-a aprobat. Mi se pare că prea des se umblă cu dublă măsură. Poate ar fi mai interesant ca în România să fie respectată legea de către procurori, asta ar fi cel mai interesant. Să privim cu obiectivitate lucrurile grave", a precizat preşedintele ALDE.