Tăriceanu, către Dăncilă: Dacă eşti ţinută ostatică la Guvern, nu spune nimic, clipeşte de două ori şi te eliberăm

Liderul ALDE Calin Popescu Tariceanu
Liderul ALDE Calin Popescu Tariceanu (Epoch Times Romania)

Preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a lansat un atac spumos, plin de ironii, la adresa premierului Viorica Dăncilă. Fostul partener în coaliţia de guvernare îi bate obrazul şefei PSD şi îi atrage atenţia că ştie suficient de multe încât, dacă ar vorbi, ar fi avut argumente de zece ori mai tari decât ale celor de la PNL sau USR. Tăriceanu i-a mai explicat Vioricăi Dăncilă că un premier demn de funcţia sa se referă la teme nu la oameni, “issues not people”.

“Doamna prim-ministru, dragă Viorica, nu aveam nici cea mai mică intenţie să iau cuvântul astăzi la dezbaterea moţiunii, pentru un simplu motiv: v-am fost parteneri 2 ani şi jumătate. Dacă m-aş fi apucat eu “să dau din casă” cum se spune, fii convinsă că aveam argumente de zece ori mai tari decât cei de la PNL sau de la USR. Dar nu am vrut să fac acest lucru. Ai ţinut un discurs în care m-ai atacat în mod ne-elegant. Eu mă aşteptam la altceva de la o persoană care şi-a petrecut 9 ani la Bruxelles. Şi vreau să-ţi spun ceva: ştiinţa politică spune că un prim-ministru demn de această funcţie se referă la, cum spun englezii, “issues not people”, se referă la teme nu la oameni, nu caracterizează oamenii”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu.

Liderul ALDE a amintit de afirmaţiile pe care Dăncilă le făcea cu ceva timp în urmă potrivit cărora era silită să meargă pe o linie cu care nu se identifica şi a întrebat-o pe şefa PSD dacă acesta de acum este stilul său adevărat, căci este “unul de lumea a III-a”.

„Doamna prim-ministru, ÎNCA prim-ministru, spunea la începutul verii, la un an şi jumătate după preluarea mandatului, că nu a fost ea însăşi, că a fost timorată, că a trebuit să meargă pe o linie cu care nu se simţea confortabilă şi cu care nu se identifica. Ce să înţeleg acum? Că asta este linia care vă caracterizează? Că asta este linia personală? Toate jocurile pe care le-aţi făcut, de racolare a unor membri ALDE, a unor parlamentari, pe unii să îi puneţi în funcţii parlamentare, pe alţii să îi nominalizaţi miniştri, nu cum spunea domnul Ponta că le-aţi făcut oferte. Ăştia au şi pus osul la treabă cu gândul că vor deveni miniştri. Ăsta este stilul dumneavoastră? Îmi pare foarte rău: ăsta este un stil de lumea a III-a. Şi eu care credeam că România, totuşi, merge către vest şi nu către est! Aveţi astăzi ocazia, doamna Dăncilă, să rămâneţi în istorie fie ca prima femeie prim-ministru şi să ieşiţi onorabil din scenă, sau aveţi varianta ca oamenii să îşi aducă aminte de dumneavoastră ca de cineva care este ţinut ostatic, cu forţa la Palatul Victoria”, a afirmat Tăriceanu.

Preşedintele ALDE şi-a încheiat discursul într-o manieră ironică:

“Dragă Viorica, dacă este adevărat că eşti ţinută ostatică împotriva voinţei tale, atunci poţi să nu spui nimica, doar clipeşti de două ori şi noi te eliberăm. Şi poţi să îţi spun ceva: există viaţă şi după ce nu mai eşti prim-ministru”.