Tăriceanu anunţă excluderea "trădătorilor" din ALDE: Colegii noştri nu-şi dau seama cum se umplu de ridicol

Calin Popescu Tariceanu
Calin Popescu Tariceanu (Mihut Savu / Epoch Times Romania)

Preşedintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu a declarat miercuri seara, la Digi24, că cei trei membri din partid propuşi miniştri de către premierul Viorica Dăncilă vor fi excluşi, întrucât au încălcat decizia forului statutar potrivit căreia „o persoană membră ALDE nu poate ocupa o funcţie publică dacă nu are sprijinul şi aprobarea forurilor statutare”.

„Cei trei nu mai sunt membri ALDE pentru că au încălcat decizia forului statutar a Biroului Politic Central care a confirmat prevederile statutare deja existente şi anume că o persoană membră ALDE nu poate ocupa o funcţie publică dacă nu are sprijinul şi aprobarea forurilor statutare ale partidului. De ce? Pentru că aceste persoane care doresc să ocupe funcţii publice în Ministere, în Guvern, în parlament, nu se reprezintă pe ele însele. Ele sunt reprezentanţii partidului, care trebuie să le dea această încredere pentru a ocupa funcţiile publice. Ultima decizie a Biroului Politic Central nu a făcut decât să readucă aminte tuturor membrilor ALDE această chestiune elementară care funcţionează în orice partid. [...] Nu mai au ce să caute la sediu, nu mai sunt invitaţi la şedinţe, este şi normal. Cei care încalcă această decizie sunt decăzuţi din calitatea de membri”, a declarat Tăriceanu.

Întrebat despre calitatea actuală a lui Teodor Meleşcanu în contextul în care acesta a fost propus, şi ulterior numit, în funcţia de preşedinte al Senatului cu sprijinul PSD, Tăriceanu a răspuns: „Astăzi am anunţat în plenul Senatului că domnul Meleşcanu şi-a pierdut calitatea de membru ALDE şi de membru al grupului parlamentar ALDE”.

În plus, preşedintele ALDE a declarat că Teodor Meleşcanu se pune „în situaţii caraghioase”, amintind că în 26 august acesta a votat ieşirea ALDE de la guvernare şi a adăugat că, asemenea lui, şi Graţiela Gavrilescu, Ion Cupă şi Alexandru Băişanu (propuşi miniştri de Dăncilă).

„Colegii noştri nu îşi dau seama cum se umplu de ridicol”, a afirmat Tăriceanu.

În plus, şeful ALDE a subliniat faptul că, prin ieşirea formaţiunii de la guvernare, Guvernul şi-a schimbat compoziţia politică, astfel că premierul Viorica Dăncilă trebuie să vină la Parlament.

„Viorica Dăncilă încearcă o şmecherie de Teleorman, adică vrea să pună împotriva voinţei ALDE miniştri tot de la ALDE ca să nu mai trebuiască să vină în Parlament, să rămână în continuare prim-ministru şi să prelungească agonia acestui guvern. Colegii care au acceptat aceste momeli, automat cad sub sancţiunea prevederii statutare de care v-am vorbit şi sunt excluşi din partid, deci ei nu pot să reprezinte ALDE în Guvernul Dăncilă”, a precizat Tăriceanu.

În acest context, liderul ALDE i-a solicitat preşedintelui Iohannis „să ia în considerare prevederile articolului 85, alineat 3, din Constituţie” potrivit cărora Guvernul trebuie să ceară votul Parlamentului în cazul în care structura politică a acestuia se schimbă.