Tânăr lovit în cap cu pistolul de un angajat al Poliţiei Locale din Capitală. Se anunţă proteste [video]

Tanar împuşcat în cap cu un pistol cu bile
Tanar împuşcat în cap cu un pistol cu bile (Cristian Botez)

UPDATE - Societatea civilă s-a organizat pe Facebook şi se pregăteşte de protest. Diseară, de la ora 19:30, oamenii sunt aşteptaţi în faţa sediului Poliţiei Locale Sector 1 pentru a-şi exprime nemulţumirea faţă de agresiunea tănârului Ionuţ Cojan.

"Luăm atitudine împotriva Poliţiei Locale, o instituţie de forţă evoluată prin sporirea succesivă a puterilor unor pazinici de parcuri şi grădini, la dispoziţia primarilor, care au ajuns să poarte arme, să poarte uniforme de politţie şi să meargă în maşini marcate identic ca cele ale poliţiei ce ţine de IGPR. (...)

Fără a ridica în slăvi Poliţia ce ţine de M.I., constatăm că acordarea de puteri din ce în ce mai sporite unei direcţii de forţă organizată la nivel de Primărie (!), fără niciun fel de control ierarhic, nu avea cum să nu ducă la asemenea abateri", se preciează pe pagina Rezistenţă Urbană.

* * *

"Comunitatea Uniţi Salvăm (CUS) protestează ferm faţă de agresarea tinerilor Ionuţ Cojan şi Alexandru Cârstea, pe strada Arthur Verona, în locaţia festivalului Street Delivery în curs de desfăşurare, în noaptea trecută, puţin după orele 00.30, de către un număr de doi sau trei agenţi ai Poliţiei Locale Sector 1", precizează CUS, într-un comunicat de presa.

"Într-o sfidare procedurilor legale, agenţii Poliţiei Locale Sector 1 au refuzat să se legitimeze într-o manieră lizibilă la cererea cetăţenilor cărora li se solicita identificarea, [conform Legii poliţiei locale din 2010 republicată, art. 21, alin. 1f ] apoi au ameninţat oamenii prezenţi cu armele de foc din dotare. Ulterior unul dintre agenţi, făcând uz de armă asupra lui Ionuţ Cojan, i-a provocat acestuia leziuni fără a îi face în prealabil somaţie şi acţionând direct de la practic nicio distanţă asupra capului, zona cea mai periculoasă din organism (când legea este foarte clară că arma va fi direcţionată spre picioare, unde riscul unei râniri grave sau al provocării morţii este minim).

Mai mult, martorii de la faţa locului relatează că după căderea la pământ şi în stare de inconştienţă, într-o baltă de sânge, a tânărului Ionuţ Cojan, în vârstă de numai 18 ani, agenţii Poliţiei Locale Sector 1 l-au mai lovit de câteva ori cu picioarele în torace şi abdomen. În acest moment, Ionuţ Cojan se află în îngrijiri medicale, întinderea exactă a leziunilor suferite fiind deocamdată necunoscută.

În ce-l priveşte la Alexandru Cârstea, de 23 de ani, acesta a fost lovit cu pumnii şi picioarele în spate, în piept şi în abdomen, apoi a fost ţinut timp de 40 de minute într-o dubă a Poliţiei Locale Sector 1, staţionată, unde a fost continuu ameninţat şi cam la fiecare zece minute a primit un jet de spray lacrimogen în spaţiu închis. Nu a fost dus la Spitalul de Urgenţă Floreasca decât după repetate insistenţe. La rândul său, acest tânăr este suspect de fractură de claviculă. Pentru comparaţie, singura leziune suferită de unul dintre agenţi, produsă în condiţii momentan neclare, este o simplă zgârietură în zona feţei.

Considerăm că acest gen de comportamente abuzive sunt complet inacceptabile în România anului 2015, membra a Uniunii Europene, şi cerem anchetarea şi pedepsirea de urgenţă a celor vinovaţi, precum şi reorganizarea acestor servicii de poliţie locală, care dau dovezi că nu corespund în niciun fel temeiului pentru care au fost create.", precizează CUS.

* * *

"Se pare că activistul a fost lovit cu arma în cap, nu împuşcat, armele poliţiştilor fiind descărcate. Conform relatărilor, poliţistul a tras cu un pistol cu bile descăracat apoi l-a lovit pe activist în cap (cu patul pistoului)", transmite, pe Facebook, Rezistenţă Urbană.

"Am băut fiecare câte două beri la Street Delivery şi apoi ne-a mâncat în fund să strigăm că "toate partidele au furat pădurile". Nişte poliţişti ne-au chemat la ei şi ne-au cerut să ne legitimăm. Ne-am legitimat şi eu şi Ionuţ Cojan după ce i-am cerut poliţistului să se legitimeze. Apoi, brusc, unul dintre poliţişti a pus un pistol la capul lui Ionuţ şi a tras de două sau trei ori. Ionuţ a căzut, iar ceilalţi au mers la el.

S-a adunat multă lume şi au zburat din mulţime sticle cu bere. Poate de acolo să fi fost lovit poliţistul, pentru că noi nu aveam bere la noi. Iniţial am crezut că a fost împuşcat, dar am aflat ulterior că pistoalele nu erau încărcate, erau practic nişte jucării. Ionuţ a căzut pentru că a fost lovit cu arma în cap, nu împuşcat. Arma doar a făcut zgomotul unui pistol cu bile, se aude pe înregistrările noastre", a explicat Alexandru Alexe.

Poliţistul implicat în altercaţie a suferit un traumatism cranian după ce ar fi fost lovit cu o sticlă în cap şi se află acum în stare gravă, potrivit informaţiilor vehiculate pe reţeaua de socializare.

* * *

UPDATE - "Filmare necenzurată de 21 minute. Se vede în mod clar, dacă analizaţi atent, că nu noi am aruncat cu sticle ci au zburat din mai multe direcţii, pe tot parcursul filmării, căci se adunase multă lume care era cât p-aci să-i linşeze pe poliţişti, noroc că au venit jandarmii că naiba ştie ce mai ieşea acolo. La un moment dat o sticla a trecut fix pe lângă mine, aceeaşi care se presupune că l-a lovit pe poliţist, dar eu, după cum am şi declarat procurorului, în toată nebunia aia nici măcar nu am ştiut că s-au aruncat sticle, atât de atent şi concentrat eram mai degrabă pe sănătatea colegilor şi pe forţele de ordine care tot nu apăreau.

Ce sa zic, o seară de coşmar, pornită de la nişte gardieni publici cu prea mult zel care, în loc să ne legitimeze şi să ne amendeze chiar pentru o scandare dată la întâmplare (cum ar trebui să se întample conform legii), au decis să aplice ce au văzut în filme, fără pic de autocontrol şi raţiune, născând o tragedie care se putea încheia cu moartea cuiva. Până şi Poliţia şi Jandarmeria au suştinut în mod constant că Poliţa Locala nu este Poliţie, nu au antrenamentele lor, procesele lor de selecţie şi nici măcar regulementele lor.

* * *

UPDATE - Alexandru Alexe, a transmis următorul mesaj pe contul său de Facebook:

"Pentru presă: Vă rugăm să nu mai informaţi în mod eronat populaţia. Facem apel la toate instituţiile de presă să îşi verifice sursele şi să ofere cititorilor/telespectatorilor informaţii reale, precise şi mai presus de toate adevărate!

Urmează precizări care fie au fost deja confirmate de către martori independenţi, filmări şi forţe de ordine fie vor fi confirmate, suntem convinşi, ca urmare a anchetelor şi investigaţiilor:

1. NU s-a refuzat legitimarea ci dimpotrivă, li s-a repetat constant poliţiştilor că nu refuzăm să ne legitimăm şi că vrem să cooperăm calm! Unii aveam deja buletinele în mână!

2. Obligaţia forţelor de ordine (Poliţie, Jandarmeri şi Poliţie Locală) există în lege şi este parte a temeliei democraţiei! Noi cunoaştem legile şi interacţionăm cu forţele de ordine numai pe litera lor!

3. Nu am ascuns sau negat că băusem circa 2 beri fiecare deoarece ne aflam la un festival la care zeci de mii de oameni au consumat alcool. Nu era nimic anormal sau indecent şi pănă şi jandarmii şi poliţiştii de la secţie au observat că suntem lucizi, cu autocontrol, stăpâni pe noi şi deloc "în stare de ebrietate" dupa cum în mod rău voit dezinformează consultantul juridic, dl. Coarnă, pe la televiziuni.

4. Este incredibil cum unele instituţii de presa aleg să prezinte în ştire o minciună de o grosolănie uimitoare cum că noi am fi lovit in cap cu o sticlă unul dintre poliţişti, în condiţiile în care - Atenţie!- chiar pe filmarea care vă însoţeşte articolele se vede în mod clar că se aud sticle sparte pe asfalt! numai la mult timp după ce colegul nostru Ionut Cojan (tânărul rănit -n.r.) era deja căzut la pământ într-o baltă de sânge!

De ce amestecaţi succesiunea evenimentelor?"

* * *

"Ionuţ Cojan, Alex Cârstea şi încă două persoane au ajuns la IML pentru investigaţiile cerute de către procuror însă la IML lui Ionuţ (cel care era la pământ în filmări) i s-a făcut foarte rău, a vomitat şi cei de la IML au anulat investigaţia trimiţându-l de urgenţă la spitalul Sf. Ioan pentru investigaţii amăunţite deoarece, conform spuselor medicilor, lovitura la cap a fost mult mai puternică decât au declarat cei de la Floreasca (care s-au purtat cu prietenii noştri sub orice critică apropo!). Acum Ionuţ se află la Sf. Ioan dar după ce termină investigaţiile îl vor trimite rapid la spitalul Bagdazar pentru tomograf. Peste tot poliţie - nicăieri justiţie", a scris, pe contul său de Facebook, cunoscutul activist Alexandru Alexe, unul dintre tinerii prezenţi la incident.

* * *

Un angajat al Poliţiei Locale l-a împuşcat în cap, cu un pistol cu bile din cauciuc, pe un tânăr cu care a intrat într-o altercaţie. Incidentul a avut loc sâmbătă noaptea, în faţa unui bar de pe strada Verona din centrul Capitalei.

Potrivit martorilor de la faţa locului, tânărul ar fi intrat în conflict cu agentul de poliţie, atmosfera s-a încins, poliţistul a scos pistolul şi l-a împuşcat pe acesta în cap, de la mică distanţă, fără niciun fel de somaţie. În momentul în care ambulanţa a ajuns la faţa locului, după aproximativ 30 de minute, tânărul se afla în convulsii.

"Un poliţist de la secţia locală a împuşcat cu un pistol cu bile un activist. E ok, nimeni nu a murit. Nebunia a început după ce activistul a fost somat să se legitimeze. Ăla a zis "ok, dar mai întâi legitmaţi-vă dumneavoastră." Aşa că poliţistul a scos pistolul şi l-a întrebat "comentezi?" S-au luat la ceartă şi l-a împuşcat în cap. Prietenii activistului au sărit pe poliţist, iar unul dintre ei i-a dat poliţistului cu o sticlă în faţa. Atunci poliţistul a început să îndrepte pistolul în toate direcţiile. Băieţii s-au calmat după ce a intervenit jandarmeria. În filmuleţ e o parte din ceartă, cât a prins un martor", a scris, pe Facebook, jurnalistul Matei M. Bărbulescu.

Un jurnalist, martor la incident

"Am fost martor la un incident armat pe Strada Arthur Verona, la finalul celei de-a doua zi a evenimentului Street Delivery. Un tânăr a fost împuşcat în cap, cu un pistol cu bile/gaz de un poliţist de la Poliţia Locală Sector 1 Bucureşti. Eram în faţă la Home bar, lângă Biserica Anglicană (grădina Icoanei, în jurul orei (01.00/14 Iunie), când am auzit ţipete, urlete, scandal. Am alergat într-acolo. Un tânăr, de vreo 20 de ani, zăcea la pământ, cu capul plin de sânge, cuprins în braţe de o tănâră care plângea în hohote. În jur, în stare de agitaţie, câteva zeci de tineri. Lângă ei, o dubă a Poliţiei Locale Sector 1.

Un luptător al aceste unităţi, cu sânge între ochi, se agita de colo-colo, şi el, în stare de şoc/agitaţie. "I-a pus pistolul la cap, lipit de cap şi a tras! Are cel puţin trei bile în cap!", striga din toate puterile, Alex, un prieten al victimei. Sun la 112 şi cer o ambulanţă. Operatoarea se răsteşte la mine că de ce sunt nepoliticos şi de ce ţip aşa tare. "Moare un om!", îi urlu în telefon. "Trimite-ţi dracului, o ambulanţă!", urlu. Trec 20 de minute, dar ambulanţa nu apare.

Între timp, tânărul rănit pare că îşi dă duhul. Respiră sacadat, da spasmodic din picioare, dar ambulanţa nu apare. Suntem în mijlocul Bucureştiului! Vin, în schimb, jandarmii!! "Eliberaţi zona! protejaţi perimetrul!". Spiritele se încing! Martori, tinerii, cu zecile, huiduie forţele de ordine! Minutele se scurg, victima sângerează, ambulanţa întârzie". Apare după aproape 30 de minute. I se acordă prim-ajutor timp de 15 minute, după care este dus la spital. Între timp intru în conflict cu un poliţist, agent de la Secţia 1. Îmi tot cerea legitimaţia de ziarist şi mi spunea să nu-l mai ating şi să nu mai ridic tonul. "Chemaţi, odată, ambulanţa aia". urlam eu. "Aici moare un om!!! Jandarmeria cum a venit aşa repede???" Am făcut schimb de telefoane cu câţiva martori. Vă ţin la curent", a scris, pe contul său de Facebook, jurnalistul Cristian Botez.

Tănărul a scăpat cu o rana minoră

Jurnalistul Matei M. Bărbulescu a revenit cu informaţii pe reţeaua de socializare:

"La secţia de poliţie, un martor îmi spune că primul contact a avut loc când un poliţist a primit un picior în burtă. Ulterior poliţistul a început să fluture pistolul. (...) După opt ore de aşteptat, au ieşit din secţia de poliţie împuşcatul şi încă un activist. Sunt ameţiţi şi îşi bălmăjesc cuvintele. Spun că au fost bătuţi şi gazaţi de către cei de la poliţia de sector. Martorii le dau dreptate.

Medicii care l-au inspectat spun că rana este minoră şi că nu există motive de îngrijorare. Probabil gloanţele de cauciuc doar i-au şters scalpul. Cei de la IML vor clarifica.

Dumitru Coarnă consilier juridic al Sindicatului Naţional al Poliţiştilor spune că: "Vorbim de o banală legitimare şi s-a ajuns la săvârşirea unor infracţiuni în concurs. Nu trebuie să scoatem din ecuaţie alcoolul pentru că din atât şi din imagini se pare că s-a consumat şi alcool. Se pare că avem şi o infracţiune la regimul armelor pentru că poliţia locală nu are în dotare arme de acest tip. În poliţia locală sunt oameni care nu au pregătirea necesară, nu ştiu să acţioneze. E vorba şi de atitudinea poliţistului acolo.. putea să se prezinte... de aceea noi avem mari stări de disconfort cu această poliţie locală în sensul că se confundă cu poliţia naţională."

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne