Talibanii au atacat cel mai aglomerat aeroport din Pakistan

Talibani în Afganistan.
Talibani în Afganistan. (Majid Saeedi / Getty Images)
P. P.
09.06.2014

Rebelii talibani, deghizaţi în forţe de securitate, au atacat, duminică, cel mai aglomerat aeroport din Pakistan, ucigând cel puţin 27 de persoane în timpul confruntărilor cu forţele securitate care au durat o noapte întreagă.

Atacul asupra Aeroportului Internaţional Jinnah din oraşul Karachi - cel mai important centru comercial al ţării -, având 18 milioane de locuitori, a distrus posibilitatea negocierilor de pace între talibanii pakistanezi şi guvernul premierului Nawaz Sharif. De asemenea, atacul este o lovitură dură la adresa eforturilor guvernamentale de a aduce investitori străini şi provoacă îngrijorări cu privire la securitatea principalelor obiective din Pakistan.

Duminică seara, 10 bărbaţi înarmaţi cu arme automate şi lansatoare de grenade, îmbrăcaţi în uniforme militare, au tras asupra vechiului terminal folosit în principal de avioane charter. Schimbul de focuri s-a desfăşurat pe tot parcursul nopţii până când forţele de securitate au preluat control aeroportului în zorii zilei de luni. În tot acest timp, pasagerii au fost evacuaţi iar zborurile au fost anulate.

La scurt timp după incident, aeroportul a fost curăţat şi pregătit pentru reluarea operaţiunilor. Guvernul a afirmat că securitatea a fost sporită în toate aeroporturile.

Acţiunea a fost revendicată de rebelii talibani pakistanezi. Din 2007, Mişcarea Talibanilor din Pakistan (TTP) duce o luptă de gherilă sângeroasă împotriva oraşului Karachi. „Am atacat aeroportul din Karachi pentru a răzbuna moartea lui Hakimullah Mehsud”, fostul şef al TTP, a declarat Shahidullah Shahid, purtător de cuvânt al talibanilor. Mehsud a fost ucis în timpul unui raid cu drone americane în noiembrie 2013, în zona tribală din nord-vestul Pakistanului. TTP este o alianţă de grupuri rebele care luptă pentru înlăturarea guvernului, doreşte instaurarea unui stat islamic şi a Sharia.

„Principalul scop al acestui atac a fost de a produce pagube guvernului, incluzând deturnarea avioanelor şi distrugerea facilităţilor de stat”.

Armata pakistaneză a declarat luni dimineaţa că atacatorii erau uzbeci. Oficialii pakistanezi învinovăţesc frecvent miliţiile străine şi talibanii pakistanezi pentru atacurile teroriste.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor