Tajani: “Europa suverană se predă dragonului chinez”

Antonio Tajani
Antonio Tajani (Frederick Florin/AFP via Getty images)

Parlamentul European “îşi exprimă profunda îngrijorare” privind riscurile la adresa securităţii cibernetice care decurg din reţelele 5G dezvoltate de companii chineze, potrivit Rainews.

Preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, a declarat în Strasbourg: “Sunt un susţinător al suveranităţii europene. În ceea ce priveşte încercarea Chinei de invadare prin intermediul porturilor, infrastructurilor şi reţelelor din Europa şi Italia, mi se pare ciudat că cei care susţin că sunt suverani îşi ridică mâinile şi se predau invaziei chineze”.

“Nu sunt de acord cu decizia Italiei de a semna un acord cu Beijingul. Nu sunt deloc de acord cu alegerile guvernului italian, care se predă în faţa invaziei desfăşurate de China”, a mai precizat Tajani. “Nu putem accepta acest lucru: China îşi urmăreşte propriile interese, dar Italia şi Europa trebuie să le urmărească pe ale lor”.

“Din acest motiv, Parlamentul European a aprobat” un text semnificativ în ceea ce priveşte această problemă, a susţinut el.

Tajani nu pare să fie în favoarea acceptării reţelelor 5G ale chinezilor, afirmând, de asemenea, că are “multe îndoieli în legătură cu acordurile cu privire la Drumul Mătăsii pe care intenţionează să le semneze Italia”.

În ultima perioadă, agenţiile de informaţii numite generic Five Eyes din SUA, Canada, Australia Noua Zeelandă şi Marea Britanie au exprimat în repetate rânduri temerile legate de spionajul posibil cu ajutorul echipamentelor de comunicaţii 5G construite de firma chineză Huawei.

China comunistă este cunoscută pentru practicile de atacuri cibernetice pe scară largă, efectuate atât asupra agenţiilor guvernamentale ale altor state, cât, mai ales, asupra companiilor private, în scopul furtului de tehnologie menit să avanseze şi să susţină supremaţia economiei chineze.

Războiul dintre SUA şi Huawei a culminat cu câteva săptămâni în urmă când Meng Wanzhou, fiica fondatorului companiei chineze Huawei, a fost arestată în Canada pe baza unui mandat emis de SUA, o măsură radicală care a înfuriat Beijingul şi a tensionat şi mai mult relaţiile cu SUA.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO08 INGB 0000 9999 0529 5415 deschis la ING Bank pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe