Huawei amplifică presiunea. Beijingul ar putea condamna la moarte doi canadieni acuzaţi de spionaj

(Nicolas Asfouri/AFP/Getty Images)

Beijingul a lansat luni cea mai recentă provocare la adresa Canadei, la doar câteva zile după ce Ministerul Justiţiei canadian a decis să permită desfăşurarea audierilor privind extrădarea în SUA a directorului financiar al Huawei, Meng Wanzhou, potrivit site-ului de ştiri Zero Hedge.

În contextul în care Meng se va înfăţişa miercuri pentru prima dată în faţa instanţei în cadrul procedurilor privind extrădarea sa, două rapoarte media chineze publicate luni au susţinut că cetăţenii canadieni arestaţi în China – fostul diplomat Michael Kovrig şi Michael Spavor, un om de afaceri care a aranjat călătorii în Coreea de Nord – se confruntă cu acuzaţii de spionaj împotriva Beijingului. Anterior, oficiali chinezi au declarat doar că cei doi canadieni sunt acuzaţi de ameninţarea securităţii naţionale, ceea ce le-a permis autorităţilor comuniste să îi închidă imediat pe durata desfăşurării unei aparente investigaţii.

Rapoarte media chineze, care au fost citate de publicaţia Financial Times, au susţinut că Spavor, care este ţinut în izolare în Liaoning, i-ar fi furnizat informaţii lui Kovrig şi că acesta este un “contact important al lui Kovrig”. O personalitate media chineză a declarat că rapoartele sugerează faptul că Kovrig este principala ţintă şi că este responsabil de furtul unor secrete de stat.

Chiar dacă acuzaţiile nu au fost anunţate în mod oficial, mesajul către Ottawa este clar: Kovrig şi Spavor ar putea fi condamnaţi la moarte dacă sunt găsiţi vinovaţi, la fel ca în cazul unui al treilea cetăţean canadian, a cărui sentinţă de 15 ani de închisoare pentru trafic de droguri a fost transformată la sfârşitul anului trecut în pedeapsa cu moartea.

Spre deosebire de Spavor şi Kovrig, care sunt ţinuţi în încarcerare izolată, cărora li s-a permis o singură vizită consulară pe lună, Meng se află în arest la domiciliu în locuinţa sa din Vancouver.

Cazul lui Meng se derulează în contextul eforturile continue depuse de SUA de a convinge aliaţii şi alte ţări să nu accepte ca tehnologia Huawei să fie folosită la dezvoltarea reţelelor de nouă generaţie 5G, invocând temeri privind subminarea securităţii naţionale a respectivelor state.

Arestarea lui Meng în 1 decembrie 2018 în Vancouver a avut loc la cererea americanilor, iar directorul financiar al Huawei ar putea fi extrădat în SUA.

Departamentul de Justiţie american a făcut publice, recent, acuzaţiile din două dosare deschise împotriva Huawei Technologies Co Ltd., a câtorva dintre filialele sale şi împotriva lui Wanzhou. Astfel, Huawei este acuzată de SUA de inducerea în eroare a unor bănci şi a autorităţilor americane cu privire la relaţia dintre compania Skycom Tech din Hong Kong şi Huawei Device USA Inc pentru a vinde echipamente în Iran, încălcând astfel regimul de sancţiuni aplicat de Washington împotriva Teheranului.

De asemenea, procurorii au acuzat-o pe Meng că a comis fraudă şi a indus în eroare diverse bănci, susţinând că Huawei nu avea legături cu Skycom. Într-un caz separat, în Seattle, Departamentul de Justiţie a dezvăluit zece capete de acuzare împotriva Huawei pentru furt de secrete comerciale, fraudă financiară şi obstrucţionarea justiţiei şi vizează aparentul furt de tehnologie robotică de la T-Mobile US, al cărui acţionar majoritar este compania germană Deutsche Telekom AG.

Vinerea trecută, guvernul canadian a dat undă verde cazului privind extrădarea lui Meng în SUA, însă ar putea trece luni sau chiar ani înainte ca acest caz să fie soluţionat din cauza numeroaselor oportunităţi de apel.

De-a lungul anilor, Huawei a avut o ascensiune controversată şi marcată de scandaluri, primul de talie internaţională având loc în 2003, când compania Cisco a dat în judecată concernul chinez pentru că i-a furat tehnologia. De atunci, Huawei a fost bănuită de nenumărate ori de spionaj în favoarea regimului comunist chinez, primind interdicţii de participare la licitaţii guvernamentale în mai multe ţări, pe motiv de securitate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe