Taiwanul avertizează că deteriorarea economiei chineze creşte şansele unei invazii

Ministrul de externe al Taiwanului, Joseph Wu
Ministrul de externe al Taiwanului, Joseph Wu (Getty Images)

Taiwanul avertizează că dacă Beijingul nu poate administra o aterizare lină a economiei sale, ameninţarea unei invazii chineze este iminentă.

Ministrul de Externe al Taiwanului, Joseph Wu, a făcut publice temerile într-un interviu pentru Reuters, miercuri, când a spus că oficialii chinezi ar invada Taiwan-ul pentru a devia tensiunile sociale care ar apărea ca urmare a prăbuşirii economiei chineze.

Războaiele tarifare iniţiate de administraţia Trump, cât şi încetinirea economiei globale au lovit serios economia chineză bazată pe exporturi şi dependenţa de robusteţea occidentului.

"Dacă stabilitatea internă a Chinei devine o problemă foarte serioasă, sau dacă încetinirea economică devine o problemă foarte serioasă de care trebuie să se ocupe liderii seniori, ar trebui să fim foarte atenţi", a declarat Wu.

Povara împrumuturilor nesustenabile ale Chinei, precum şi incapacitatea regimului comunist de a stimula economia îngrijorează Taiwanul, care ştie că dacă economia Chinei continuă să se contracte, conflictul militar cu China continentală este una din variantele prin care Partidul Comunist va încerca să distragă atenţia şi să disipe tensiunile sociale care vor apărea.

Wu a subliniat că economia Chinei este într-o zonă instabilă în acest moment, dar nimic nu sugerează un conflict iminent.

"Dar dacă legitimitatea lui Xi Jinping însuşi este pusă în discuţie, deoarece nu a putut menţine creşterea economiei chineze, acesta ar fi un factor care i-ar putea determina pe liderii chinezi să decidă să ia măsuri externe pentru a devia atenţia internă".

Prezenţa militară în creştere a Chinei în strâmtoarea Taiwanului, în Marea Chinei de Sud, în Marea Chinei de Est şi Marea Filipinelor a devenit „foarte serioasă”, a afirmat Wu.

Comisia pentru afaceri externe a Camerei Reprezentanţilor din SUA a votat recent în unanimitate un nou proiect de lege care să consolideze legăturile dintre Washington şi Taipei. Proiectul "Iniţiativa Internaţională pentru Protecţia şi Îmbunătăţirea Aliaţilor din Taiwan" ar permite Statelor Unite să apere Taiwan de presiunile diplomatice chineze.

Administraţia Trump a vândut Taiwan-ului armament (în principal avioane de vânătoare şi tancuri) în valoare de miliarde de dolari pentru a proteja insula în eventualitatea unei invazii a Chinei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe