Taiwanul aprobă o lege împotriva imixtiunii Chinei în alegeri

Prima femeie care candidează la preşedinţie în Taiwan,  Tsai Ing-wen, lidera Partidului Democratic Progresist, DPP, îşi salută suporterii în timpul unei vizite în districtul Luzhou din oraşul New Taipei din nordul Taiwanului, 13 ian 2012.
Prima femeie care candidează la preşedinţie în Taiwan, Tsai Ing-wen, lidera Partidului Democratic Progresist, DPP, îşi salută suporterii în timpul unei vizite în districtul Luzhou din oraşul New Taipei din nordul Taiwanului, 13 ian 2012. (aaron tam / AFP / Getty Images)

Taiwanul a aprobat marţi un proiect de lege care are ca scop combaterea influenţei Chinei asupra insulei autonome, cu mai puţin de două săptămâni înaintea alegerilor prezidenţiale.

„Proiectul de lege anti-infiltrare” iniţiat de partidul de guvernământ, care se opune apropierii de China, a devenit lege în pofida împotrivirii puternice venite din partea partidului de opoziţie Kuomintang (KMT).

Legea interzice forţelor străine „ostile” de la activităţi precum campanii, lobby, donaţii politice, perturbarea ordinii sociale sau răspândirea dezinformării legate de economie.

Cei care încalcă legea se confruntă cu o pedeapsă de maxim cinci ani de închisoare şi cu o amendă de până la aproximativ 332.000 USD.

Parlamentarii KMT au afişat o pancartă pe care era scris „Protestez împotriva legii răului” în timpul procedurilor parlamentare şi s-au abţinut la votul asupra proiectului de lege.

Aceştia au cerut alegătorilor să pedepsească Partidul Progresist Democrat (DPP) al preşedintelui Tsai la urne în alegerile din 11 ianuarie.

Proiectul de lege a fost un subiect fierbinte în perioada de pregătire a alegerilor, deoarece relaţiile cu China au dominat campania.

Tsai, care a descris votul drept o luptă pentru libertatea şi democraţia Taiwanului, încearcă să obţină un al doilea mandat candidând împotriva lui Han Kuo-yu, sprijinit de KMT, primar al oraşului, care favorizează relaţii mai apropiate cu regimul comunist.

Liderii comunişti de la Beijing au avertizat în numeroase rânduri că în 2020 intenţionează să "reunifice" Taiwanul cu China, stârnind îngrijorări legate de o eventuală invazie.

În ultimele luni, administraţia Trump a permis SUA, singurul aliat al Taiwanului care îndrăzneşte să se opune Chinei în problema reunificării, să vândă avioane de luptă şi alte sisteme sofisticate de arme Taiwanului.

Tsai a afirmat că legea este un răspuns la „temerile societăţii taiwaneze faţă de infiltrarea Chinei din toate părţile”.

La Beijing, Oficiul pentru Taiwan (TAO) a criticat vehement partidul DPP din cauza iniţiativei legislative.

„DPP impune Terorismul Verde pentru câştiguri politice şi electorale, pentru a dăuna schimburilor de pe cele două părţi ale Strâmtorii, generând ostilitate şi confruntare între cele două părţi”, a declarat purtătorul de cuvânt al biroului, Zhu Fenglian, potrivit agenţiei oficiale de ştiri Xinhua.

Beijingul a intensificat presiunea militară şi diplomatică asupra Taiwanului de când Tsai a ajuns la putere în 2016, deoarece guvernul ei refuză să recunoască insula ca parte a „unei singure Chine”.

China comunistă consideră Taiwanul parte a teritoriului său şi a promis că într-o zi o va reunifica - cu forţa, dacă este necesar.

Proiectul de lege vine pe măsură ce apar numeroase acuzaţii asupra operaţiunilor de spionaj şi influenţă întreprinse de agenţii de influenţă ai Partidului Comunist înainte de alegeri.

Luna trecută, un bărbat chinez din Australia a susţinut că este spion şi că a participat activ la operaţiuni de infiltrare în Taiwan, Hong Kong şi Australia.