SWIFT cedează presiunii SUA. Sfidează UE şi blochează câteva bănci iraniene

Logo-ul SWIFT
Logo-ul SWIFT (www.swift.com)

La scurt timp după ce preşedintele american Donald Trump a reimpus a doua tranşă de sancţiuni împotriva Iranului în 5 noiembrie, sistemul internaţional de mesagerie financiară SWIFT a anunţat suspendarea mai multor bănci iraniene din sistemul său, potrivit Zero Hedge. “Conform misiunii noastre de a susţine rezistenţa şi integritatea sistemului financiar global în calitate de furnizor neutru de servicii, SWIFT suspendă accesul anumitor bănci iraniene la sistemul de mesagerie”, a anunţat instituţia, al cărei sediu este în Belgia.

SWIFT a adăugat: “Acest pas, deşi regretabil, a fost luat în interesul stabilităţii şi integrităţii sistemului financiar global mai amplu”.

Decizia SWIFT subminează şi mai mult eforturile Uniunii Europene de a menţine comerţul cu Iranul şi de a salva acordul nuclear internaţional cu Teheranul, după ce Trump a retras SUA din el în luna mai. Prin blocarea accesului respectivelor bănci la SWIFT, este mai dificil ca Iranul să fie plătit pentru exporturile sale şi să efectueze plăţi pentru importurile din alte ţări, în special în cazul petrolului.

Uniunea Europeană a fost una dintre puţinele entităţi care nu a primit o scutire de la noile sancţiuni americane. Cele opt ţări care au beneficiat de aceste scutiri temporare, lucru care le permite să cumpere petrol iranian, sunt: China, India, Coreea de Sud, Turcia, Italia, Grecia, Japonia şi Taiwan.

Comisia Europeană a fost nemulţumită de această situaţie şi, miercuri, a precizat că decizia luată de SWIFT este “regretabilă”.

La sfârşitul săptămânii trecute, secretarul Trezoreriei SUA, Steven Mnuchin, a avertizat SWIFT că ar putea fi penalizat dacă nu suspendă serviciile financiare pentru entităţi şi persoane fizice care fac afaceri cu Iranul. Totuşi, în timp ce se conformează cererii făcute de Washington, SWIFT se confruntă acum cu posibile măsuri punitive din partea Bruxelles-ului.

Washington-ul a insistat ca SWIFT să blocheze accesul Iranului la sistemul financiar, aşa cum a făcut-o în 2012 înainte de semnarea acordului nuclear. În urmă cu şase ani, UE a impus sancţiuni împotriva băncilor iraniene, forţând SWIFT, care se supune reglementărilor UE, să suspende tranzacţiile financiare cu cel puţin 30 de instituţii financiare ale Iranului, inclusiv cu Banca Centrală a acestuia.

Băncile iraniene s-au reconectat la reţeaua SWIFT în 2016, după ce acordul nuclear încheiat între Iran şi marile puteri a intrat în vigoare, permiţând ca bani străini să intre în cuferele Teheranului.