SUA negociază cu SWIFT pentru a deconecta Iranul de la reţeaua de plăţi

Secretarul Trezoreriei americane, Steven Mnuchin.
Secretarul Trezoreriei americane, Steven Mnuchin. (Getty Images)

Secretarul Trezoreriei Statelor Unite, Steven Mnuchin, a declarat că, spre deosebire de blocarea Iranului în 2013 în timpul administraţiei Barack Obama, de această dată le va fi mai greu ţărilor să obţină scutirea de taxe aplicate petrolului iranian, deoarece Washingtonul deja lucrează la deconectarea Teheranului de reţeaua SWIFT. De asemenea, el a respins temerile că preţurile petrolului ar putea creşte, afirmând că piaţa a luat deja în calcul pierderile privind producţia, potrivit site-ului de ştiri Zero Hedge.

Într-un interviu cu Reuters, acordat duminică în Ierusalim la începutul unei călătorii în Orientul Mijlociu, Mnuchin a afirmat că statele vor trebui să îşi reducă achiziţiile de petrol iranian cu mult peste nivelul de 20% la care au recurs în perioada 2013-2015 pentru a obţine scutiri. “Mă aştept că dacă am oferi scutiri, vor fi reduceri semnificativ mai mari”, a precizat el.

Pentru a obţine izolarea Iranului de comunitatea financiară globală, Mnuchin a declarat că Trezoreria SUA a început deja negocierile cu serviciul de mesagerie financiară SWIFT – care are sediul în Belgia şi intermediază majoritatea tranzacţiilor transfrontaliere globale denominate în dolari – cu privire la deconectarea Teheranului de la reţea. Washingtonul a insistat ca SWIFT să excludă Iranul din sistem aşa cum a făcut-o în 2012, înainte de încheierea controversatului acord nuclear între Republica Islamică şi marile puteri.

Validând temerile europene că SUA poate şi va transforma după dorinţă dolarul într-o armă, utilizând moneda de rezervă globală ca o monedă de negociere la nivel global, Mnuchin a precizat că, deşi SUA nu deţine o majoritate în comitetul director al SWIFT, administraţia preşedintelui Donald Trump ar putea impune penalităţi asupra reţelei dacă nu va deconecta Iranul. Astfel, SWIFT este forţată să respecte cererile impuse de Washington.

“Vă pot asigura că obiectivul nostru este de a ne asigura că nu au loc tranzacţii aprobate nici prin SWIFT şi nici prin alt mecanism. Obiectivul nostru este de a ne asigura că sancţiunile sunt aplicate”, a adăugat el.

În timp ce Mnuchin a refuzat să ofere detalii privind discuţiile cu directorii SWIFT, el a precizat că Departamentul Trezoreriei americane va identifica “cât mai repede posibil” băncile cărora li se va permite să proceseze tranzacţii pentru fonduri umanitare destinate Iranului şi, în mod implicit, toate băncile care ar fi izolate. “Dorim să obţinem rezultatul potrivit, care este blocarea tranzacţiilor”, a susţinut el, refuzând să precizeze care bănci vor fi selectate.

În luna august, ministrul german de Externe, Heiko Maas, a cerut crearea unui sistem alternativ la SWIFT, care să permită “independenţa financiara” de Washington, cu scopul de a ajuta la menţinerea în viaţă a acordului nuclear cu Iranul.

În timp ce Iranul consideră că poate evita pagubele economice severe ce ar putea fi provocate de sancţiunilor SUA pentru perioada care a mai rămas din mandatul lui Trump, Mnuchin a prezis un impact semnificativ asupra economiei iraniene, în condiţiile în care companii majore au început deja să iasă de pe piaţa iraniană de teama represaliilor americanilor.

“Am început deja să vedem impactul şi mă aştept să vedem un impact semnificativ mai mare după ce sancţiunile intră în vigoare. Presiunea economică va fi foarte mare în următorii doi ani”, a afirmat Mnuchin.

După ce, la începutul acestui an, a scos SUA dintr-un controversat acord nuclear încheiat între Iran şi marile puteri, administraţia Trump a fost vocală în intenţia de a pedepsi Iranul pentru rolul ostil jucat în Orientul Mijlociu şi susţinerea grupurilor militante. Totuşi, oficialii americani nu au cerut schimbarea regimului, solicitând ca Teheranul să îşi schimbe în mod fundamental comportamentul. După această mişcare, Trump a anunţat că va reimpune sancţiuni împotriva iranienilor. Prima tranşă de sancţiuni a intrat deja în vigoare.

Anticipând aplicarea celei de-a doua tranşe de sancţiuni americane în luna noiembrie, moneda iraniană a înregistrat pierderi pe piaţa neagră, în condiţiile în care economia naţiunii a încetinit în mod substanţial, provocând câteva proteste violente în ultimele săptămâni.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe