Supernove aparent similare au origini foarte diferite

Supernova PTF 11kx poate fi văzută ca un punct albastru al Galaxiei. Imaginea a fost luată în momentul în care supernova manifesta luminozitate maximă
Supernova PTF 11kx poate fi văzută ca un punct albastru al Galaxiei. Imaginea a fost luată în momentul în care supernova manifesta luminozitate maximă (BJ Fulton / Las Cumbres Observatory Global Telescope Network)

În ciuda faptului că arată la fel, exploziile supernovelor termonucleare sau de tip Ia provin din diferite tipuri de stele, având implicaţii profunde pentru înţelegerea energiei întunecate.

Dovezi anterioare au sugerat că ele proveneau din fuziunea a doua pitice albe (stele mici şi dense, cu nuclee arse complet, comparabile cu soarele nostru). Cu toate acestea, primele observaţii de până acum ale unui sistem precursor de supernove au evidenţiat că unele provin din nove recurente – erupţii mai frecvente şi mai slabe, care nu distrug neapărat o stea.

O echipă multi-instituţională de cercetare de la Palomar Transient Factory (PTF) estimează că novele poduc între o zecime de procent şi 20 la sută din toate supernovele de tip Ia.

Provenienţa din precursori diferiţi ar putea explica variaţiile observate în aceste aşa-numite "lumânări standard", care au fost utilizate pentru a calibra universul nostru şi a măsura energia întunecată.

În 2011, supernova PTF 11kx a fost descoperită într-o galaxie aflată la o distanţă de 600 milioane de ani lumină. Aceasta a fost înconjurată de gaz, dar gazul se mişca prea încet pentru o supernovă şi prea repede pentru un vânt stelar tipic.

O ipoteză a fost că materialul de la o novă precedentă a încetinit atunci când s-a ciocnit cu vântul stelar al unui gigant roşu. (Giganţii roşii sunt stele mari, cu masă redusă, aflate într-un stadiu avansat al evoluţiei stelare).

Bazat pe această teorie, materialul foarte rapid al supernovei urma sa se ciocnească în cele din urmă cu materialul novei, aspect ce s-a întâmplat cu adevărat la două luni după ce supernova a fost observată.

"Aceasta a fost cea mai interesantă supernovă pe care am studiat-o", a declarat Ben Dilday liderul cercetării Ben Dilday, de la Universitatea Santa Barbara din California, într-un comunicat de presă. "Timp de câteva luni, aproape fiecare observaţie nouă relevă ceva ce nu am mai văzut înainte."

Studiile recente au arătat că supernovele de tip Ia nu sunt lumânări standard perfecte, pentru că luminozitatea lor depinde de galaxia gazdă, sugerând că ea este determinată de provenienţa sa - dintr-o fuziune cu o pitică albă sau dintr-o novă.

"Noi nu credem că acest lucru aduce în discuţie prezenţa energiei întunecate", a spus Dilday. "Dar demonstrează că dacă vrem să facem progrese în a o înţelege, trebuie să înţelegem supernovele mai bine."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură