Summitul Ucraina-UE începe în Kiev. Forţele ruse din est arată că sunt pregătite pentru luptă

Preşedintele ucrainean Petro  Poroşenko (centru) pozează alături de  şeful comisiei europene  Jean-claude Juncker (dr) şi preşedintele  consiliului european Donald  Tusk înaintea întâlnirii lor din Kiev, 27  aprilie 2015.
Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko (centru) pozează alături de şeful comisiei europene Jean-claude Juncker (dr) şi preşedintele consiliului european Donald Tusk înaintea întâlnirii lor din Kiev, 27 aprilie 2015. (Captură Foto)

Summitul Ucraina-UE a început astăzi la Kiev în condiţiile în care forţele combinate ruso-separatiste se află la cel mai înalt nivel al lor de pregătire pentru luptă iar conducerea ucraineană înfruntă o presiune tot mai mare pentru a ceda mai multă putere guvernelor regionale din est, susţine Kyiv Post.

Citând surse occidentale şi interne, legiuitorul pro-guvern Iuri Lutsenko a declarat că forţele separatiste se află la “nivelul lor maxim de pregătire pentru lansarea unei ofensive”, conform unui interviu difuzat în 26 aprilie pe canalul Inter TV.

Observatorii din Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) au înregistrat în aceeaşi zi “cele mai intense bombardamente din satul Şirokine de la începerea luptelor în acea zonă la jumătatea lunii februarie”. Şirokine se află la doar 10 km distanţă de oraşul-port Mariupol controlat de guvern.

În ultimele 3 zile, OSCE a observat “17 tancuri, trei howitzer-uri şi 60 de transportoare blindate în regiunea controlată de autoproclamata Republică Populară Doneţk, situată la 50 km nord de Şirokine.”

Un soldat ucrainean a fost ucis şi alţii 7 au fost răniţi în ultimele 24 de ore, conform unui mesaj postat luni pe pagina de Facebook a armatei ucrainene. În ultimele 48 de ore, forţele pro-Kiev au înfruntat 12 atacuri în care s-au folosit mortiere de 120 mm, 7 atacuri cu mortiere de 122 de mm şi 5 atacuri cu mortiere de 152 de mm.

Forţele combinate ruso-separatiste au folosit lansatoare de rachete Grad de două ori asupra poziţiilor ucrainene în apropiere de Hranitne, în Doneţk Oblast, a declarat duminică colonelul Oleksandr Motuzianik în cadrul unei şedinţe de informare din Kiev.

Amplificarea luptelor coincide cu rapoartele care susţin că, în cadrul summitului de luni dintre Ucraina şi cele 28 de state ale blocului european, diplomaţii din ţările cheie ale UE vor cere Kievului să transfere mai multă autoritate guvernelor regionale.

Oficialii din Marea Britanie, Franţa şi Germania doresc ca Ucraina să implementeze clauzele politice prevăzute în acordul de pace din 12 februarie, în particular, descentralizarea puterii în regiunile care includ zonele controlate de separatiştii susţinuţi de Kremlin.

În 21 aprilie, Ministerul ucrainean de Externe a acuzat Rusia că nu respectă nicio clauză din acordul de pace intermediat la Minsk în februarie, conform Kyiv Post.

În plus, Kievul a acuzat că armata rusă şi mercenarii ruşi îşi folosesc armele în fiecare zi, nu îşi retrag armele grele de pe linia frontului, nu oferă observatorilor OSCE acces liber în teritoriul necontrolat de guvernul ucrainean, îşi întăresc rândurile şi trimit ilegal convoaie de vehicule în Ucraina, a declarat săptămâna trecută Ievhen Perebinis, purtător de cuvânt al Ministerului ucrainean de Externe.

Poziţia Uniunii Europene i-a determinat pe unii experţi să se întrebe dacă Bruxelles-ul are de fapt o strategie politică pe termen îndelungat în privinţa Ucrainei. Ţara nu a fost stabilă, în special în regiunile separatiste estice Doneţk şi Lugansk, de când Rusia a anexat peninsula Crimeea în martie 2014.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.