Sulfina Barbu: Să nu mai fie reţinut CASS pensionarilor până la stingerea sumelor deja achitate

Sulfina Barbu (JEAN-CHRISTOPHE VERHAEGEN / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
25.04.2012

Fostul ministru al Muncii, Sulfina Barbu, a declarat miercuri cu privire la CASS pentru pensionari că soluţia propusă de ea este ca sumele deja oprite ”să fie considerate sume în avans”, astfel încât să nu le mai fie reţinute contribuţia de sănătate pâna la stingerea acestei sume.

În opinia fostului ministru, soluţia ar fi ”să fie calculat pentru fiecare pensionar cât a contribuit pe sănătate şi sumele să fie considerate sume în avans cunoscute pentru fiecare pensionar şi să nu îi mai fie reţinute contribuţia de sănătate pâna la stingerea acestei sume”.

Ea a adăugat că trebuie luat în calcul şi ”dobânda de referinţă acestei sume pentru că este dreptul oamenilor şi pentru viitoar aceşti bani să nu mai fie reţinuţi din pensiile celor care sunt în cauză”.

”Eu cred că avem o suluţie la îndemână, noi în Parlament, ordonanţa 117 să fie modificat acel articol, este vorba de ordonanţa de modificare a codului fiscal şi articolul care se referă la această contribuţie să fie pus în acord cu prevederile din decizia Curţii Constituţionale”, a explicat Sulfina Barbu.

”Casa de Pensii, Ministerul finanţelor, Muncii şi Ministerul Sănătăţii sunt cei mai importanţi actori să se pună de acord ca fiecare pensionar să primească înştiinţarea corectă”, a precizat ea.

Întrebată de jurnalişti dacă pensionarii ar trebui să ajungă în instanţă, Sulfina Barbu a spus că ”fără actele de care vorbim, legea de aprobarea a ordonanţei 117 şi act administrativ sigur că singura soluţie rămâne instanţa, dar există şi soluţii legislative”.

Fostul ministru a susţinut că raportul este în comisii şi astfel se pot aduce amendamente. ”Raportul este acum în comisii. Dacă ar fi fost aprobat raportul prin lege sigur că ar fi trebuit o altă ordonanţă de urgenţă. Raportul fiind la comisii poate fi adus acest amendament la ordonanţa 117 pentru că în această ordonanţă sunt şi alte prevederi pe Codul fiscal care sunt importante trebuie să rămână în vigoare”, a conchis Sulfina Barbu.

Premierul Mihai Răzvan Ungureanu a declarat miercuri, la Parlament, că decizia Curţii Constituţionale cu privire la plata CASS pentru pensii va fi pusă în aplicare, lăsând să se înţeleagă inclusiv varianta că sumele încasate în plus în intervalul ianuarie 2011 – aprilie 2012 ar putea fi restituite.

„Emoţia mea, în momentul de faţă, este cum să pun în aplicare hotărârea Curţii Constituţionale în aşa fel încât pensionarii să capete ceea ce Curtea, pe bună dreptate, le dă. Acolo am emoţii, tot aşa cum am emoţii să văd cum pot să fac să reîntregesc salariile. Astea sunt adevăratele emoţii”, a declarat Ungureanu, răspunzând unei întrebări legate de moţiunea de cenzură.

Întrebat de ce are emoţii în privinţa deciziei legate de pensii, Ungureanu a răspuns: „pentru că trebuie să fac un calcul care, în primul rând să mulţumească pe toată lumea, şi în al doilea rând să dea mai departe nădejdea că această ţară îşi păstrează stabilitatea macroeconomică”. „Sunt emoţii pozitive. Vorbim de lucruri bune, nu de lucruri rele”, a ţinut să precizeze, şeful Executivului.

Întrebat dacă astfel se poate înţelege că va da înapoi sumele din CASS plătite în plus de către pensionari, Ungureanu a răspuns că „în momentul de faţă analizăm toate opţiunile tehnice”. „Să fie foarte clar. O decizia Curţii se pune în aplicare. Punct”, a adăugat primul ministru.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor