Sulfina Barbu: Nu cred că România va accepta să depoziteze deşeuri nucleare

(Tiziana Fabi / AFP / Getty Images)

România va accepta cu greu un proiect privind depozitarea deşeurilor nucleare provenite din Uniunea Europeană, mizând pe un precedent din anul 1995, a declarat, joi, pentru AGERPRES, preşedintele Comisiei pentru administraţie publică din Camera Deputaţilor, Sulfina Barbu.

"Nu cred că românii vor accepta o astfel de soluţie sau, dacă o vor accepta, trebuie să fie foarte bine explicată din punct de vedere al siguranţei, al impactului asupra sănătăţii cetăţenilor şi asupra siguranţei mediului. Este o problemă sensibilă. Vă reamintesc că, în 1995, au ajuns în România cantităţi importante de deşeuri radioactive din Germania. Atunci, România a reacţionat prompt, astfel încât Germania a fost obligată să-şi ridice acele deşeuri şi să le repatrieze. România nu a acceptat să fie groapa de gunoi a Germaniei", a afirmat Sulfina Barbu, care a participat, joi, la un eveniment dedicat schimbărilor climatice.

Fostul ministru al Mediului a adăugat că, deşi poate fi vorba doar despre o discuţie informală între statele din zonă, cea mai importantă etapă a procesului o reprezintă dezbaterea publică.

În urmă cu două săptămâni, publicaţia "The Times" informa că ţările care fac parte din grupul ERDO (European Repository Development Organisation) negociază transportul şi depozitarea deşeurilor nucleare din UE, acestea putând fi trimise în Europa de Est pentru a fi depozitate într-un centru subteran.

Potrivit cotidianului britanic, cele opt ţări care discută despre transportul şi depozitarea deşeurilor urmează să se întâlnească, din nou, în luna mai, proiectul putând fi aprobat în cursul acestui an de către Comisia Europeană.

Din grupul ţărilor ERDO fac parte: Olanda, Italia, Polonia, România, Slovacia, Lituania, Slovenia şi Bulgaria.