Suedia vorbeşte de execuţii extrajudiciare israeliene împotriva palestinienilor. Israelul fierbe

Conducerea israeliană a luat “foc” după ce ministrul suedez de Externe a cerut o investigaţie care să stabilească dacă forţele de securitate israeliene au desfăşurat execuţii extrajudiciare împotriva palestinienilor. Ambasadorul suedez din Israel a fost convocat.
Tineri palestinieni aruncând pietre către armata israeliană, Gaza, 13 octombrie 2015
Tineri palestinieni aruncând pietre către armata israeliană, Gaza, 13 octombrie 2015 (MOHAMMED ABED/AFP/Getty Images)

Israelul l-a convocat miercuri pe ambasadorul suedez pentru a-şi manifesta nemulţumirea faţă de un apel făcut de ministrul de Externe al Suedei pentru lansarea unei investigaţii care să stabilească dacă forţele israeliene sunt responsabile faţă de execuţii extrajudiciare împotriva palestinienilor.

Remarcile de marţi ale ministrului suedez de Externe Margot Wallstrom au fost cele mai recente dintr-o serie de declaraţii care au alimentat nemulţumirile Israelului, declanşate în 2015, după ce ţara scandinavă a recunoscut statalitatea palestinienilor.

Ministerul de Externe din Ierusalim a susţinut într-o declaraţie că l-a convocat pe ambasadorul suedez Carl Magnus Nesser pentru a-l mustra pentru ceea ce Tel Aviv-ul consideră a fi “o altă declaraţie a dânsei [ministrul Wallstrom], care atestă atitudinea părtinitoare şi chiar ostilă faţă de Israel.”

Ministerul a declarat că Nesser a fost înştiinţat în ceea ce priveşte “nemulţumirea guvernului şi poporului israelian faţă de această situaţie”.

În plus, viceministrul israelian de externe Tzipi Hotovely a declarat miercuri faptul că oficialii de la Stockholm nu mai sunt bineveniţi în Israel datorită remarcilor lui Wallstrom.

Grupurile pentru drepturile omului au acuzat Israelul că foloseşte forţa excesivă pentru a înăbuşi un val de atacuri stradale palestiniene, care a fost alimentat parţial de agitaţia musulmană faţă de intensificarea vizitelor evreieşti la un contestat loc sfânt din Ierusalim şi de impasul de lungă durată privind discuţiile pe tema înfiinţării unui stat palestinian în teritoriile ocupate de Israel.

Violenţele sângeroase au amplificat temerile privind declanşarea unei confruntări mai complexe, la un deceniu după stingerea ultimei revolte palestiniene, conform Reuters.

SUA, Uniunea Europeană şi ONU şi-au manifestat temerile, susţinând că, în timp ce recunosc dreptul Israelului de a se autoapăra, este necesară cumpătarea pentru ca valul de violenţe să nu se amplifice şi mai mult.

Începând cu 1 octombrie 2015, în cadrul atacurilor palestiniene comise cu arme de foc, cuţite sau automobile au murit 24 de israelieni şi un cetăţean american. La rândul lor, forţele israeliene sau civilii israelieni înarmaţi au ucis cel puţin 143 de palestinieni, dintre care 91 au fost descrişi de autorităţi ca fiind atacatori. Majoritatea celorlalte persoane au fost ucise în ciocniri cu forţele de securitate israeliene.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe