Suedia se pregăteşte să facă tranziţia de la numerar la moneda virtuală

După măsura Băncii Centrale Europene de a renunţa la bancnota de 500 de euro, şi, mai recent, intervenţia Băncii Centrale a Indiei, care a abolit cele mai mari bancnote ale sale, eliminând 86% din numerarul disponibil, măsuri similare sunt preconizate în Suedia.
Coroane suedeze.
Coroane suedeze. (Captură Foto)

Banca Riksbank din Suedia, prima din lume care a emis bancnote în 1660, se pregăteşte să lanseze un studiu de fezabilitate care să examineze care ar fi problemele în cazul în care ar sprijini apariţia monedei electronice.

Conform Reuters, care citează declaraţia unui guvernator adjunct - Cecilia Skingsley - Riksbank ar putea deveni prima banca centrală majoră care să creeze propria sa monedă virtuală.

Banca Centrală speră să poată lua decizia eliberării monedei ekrona - coroane suedeze electronice - în următorii doi ani.

Totalul numerarului aflat în circulaţie în Suedia a scăzut la 1,5% de la 10% din PIB în 1950.

Conform Zerohedge, Suedia este, şi din acest motiv, o societate deja aproape lipsită de numerar. Băncile locale renunţă treptat la acceptarea numerarului, iar bancomatele sunt din ce în ce mai rare.

Moneda digitală funcţionează asemenea cardurilor de plată, permiţând utilizatorilor să facă plăţi instantanee în monede străine. Ea a crescut în popularitate mai ales după ce utilizatorii au început să cumpere masiv pe internet.

Diferenţa majoră este că fiecare tranzacţie este înregistrată, iar în cazul în care băncile se decid să introducă rate negative ale dobânzilor, va fi imposibil ca utilizatorii să îşi retragă numerarul din conturi ca mod de a-şi păstra banii.

Iar creşterea probabilităţii ca băncile să introducă rate negative generalizate este şi unul dintre motivele principale ale apariţiei monedelor virtuale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Economie