Suedezii Micula sărăcesc statul cu un sfert de milion de euro

. (Epoch Times Romania)
Loredana Diacu
13.12.2013

Fraţii Ioan şi Viorel Micula au câştigat procesul împotriva statului român la Curtea de la Washington şi vor primi despăgubiri în valoare de 250 milioane de euro din partea statului român.

Decizia a fost anunţată în noaptea de joi spre vineri. Acesta este primul proces pe care statul român îl pierde la ICSID, informează Ziarul Financiar.

Fraţii Micula au intentat proces statului în anul 2005 la Centrul Internaţional de Reglementare a Disputelor Relative la Investiţii (ICSID) de pe lângă Banca Mondială, cea mai înaltă instanţă judecătorească pentru litigiile economice. Cei doi afacerişti au reclamat decizia autorităţilor române privind eliminarea unor facilităţi fiscale acordate grupului European Drinks pentru investiţiile în zonele defavorizate.

Prevalându-se de faptul că au şi cetăţenie suedeză, Ioan şi Viorel Micula, principalii acţionari ai grupului alimentar European Drinks, au reclamat la data deschiderii procesului că statul român nu şi-a respectat angajamentele referitoare la protecţia reciprocă a investiţiilor cuprinse în Acordul bilateral dintre Suedia şi România.

"Solicităm să se menţină angajamentele luate şi să nu fim trataţi discriminatoriu faţă de alţi investitori. Ca cetăţeni suedezi, investiţiile făcute de noi pot fi considerate investiţii suedeze în România", declara la vremea respectivă Ioan Micula, citat de ziarul Financiar.

Dosarul în care Ioan şi Viorel Micula acuzau guvernul român că ar fi încălcat Tratatul bilateral româno-suedez prin care investiţiile reciproce erau protejate de anumite taxe, a fost admis în 2008 de ICSID.

Conform ejurnalul.ro, în momentul în care fraţii Micula au luat decizia să dea în judecată statul, Grupul European Drinks avea 17.000 de miliarde de lei datorie la stat (echivalentul a 477 milioane de euro), datorii acumulate prin neplata taxelor, impozitelor şi a TVA-ului.

În momentul în care Inspectorii Direcţiei Finanţelor Publice Bihor au venit să ia la puricat actele firmelor grupului, fraţii Micula au publicat într-un săptămânal deţinut de Dan Voiculescu vestea că dau în judecată, la Banca Mondială, statul român şi că cer câteva sute de milioane de euro despăgubiri. Ulterior, au trimis şi la Ministerul de Finanţe o înştiinţare în acest sens.

După ani de aşteptare, în noaptea de joi spre vineri, sudezii Micula au câştigat procesul şi urmează să primească 250 de milioane de euro pe care i-ar putea folosi pentru a mai plăti din taxele datorate la stat.

Decizia instanţei americane a fost detaliată într-un document de 370 de pagini.

Grupul de firme European Food&Drinks este înregistrat în judeţul Bihor şi a fost în perioada 2007-2008 cel mai mare jucător din industria alimentară românească. În 2011, cifra de afaceri (înregistrată) a grupului a fost de 386 milioane de euro, nivel mai scăzut chiar şi faţă de anul 2002, mai informează ziarul financiar.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor