SUA, UE ajung la o înţelegere de a ridica tarifele reciproce în disputa Airbus-Boeing

Ursula von der Leyen
Ursula von der Leyen (Getty Images)

Uniunea Europeană şi Statele Unite au convenit să suspende tarifele reciproce generate de disputa Airbus-Boeing pentru o perioadă de patru luni, a anunţat preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

"Preşedintele Biden şi cu mine am fost de acord să suspendăm toate tarifele impuse în contextul disputelor Airbus-Boeing, atât pentru produse aeriene, cât şi pentru produse care nu sunt aeronave, pentru o perioadă iniţială de patru luni", a spus von der Leyen după prima ei conversaţie cu noul lider al administraţiei americane, avută vineri.

Von der Leyen a indicat că discuţia ei cu Biden a inclus şi subiectele despre virusul Wuhan, schimbările climatice, hi-tech şi politică externă, spunând că Bruxelles-ul şi Washington-ul „au o perspectivă strategică comună asupra Rusiei” şi că a propus ca UE şi SUA să „coordoneze îndeaproape politicile şi măsurile cu privire la Europa de Est, în special”.

Von der Leyen nu a clarificat detalii legate de acest subiect.

Conflictul comercial dintre Washington şi Bruxelles cu privire la subvenţiile acordate Boeing şi Airbus, care au încălcat regulile Organizaţiei Mondiale a Comerţului, a luat naştere din 2004.

În octombrie 2020, OMC a permis UE să impună tarife pentru bunuri şi servicii americane în valoare de aproape 4 miliarde USD, din cauza subvenţiilor acordate de SUA companiei Boeing. În 2019, a fost pronunţată o hotărâre similară împotriva UE, Washington-ului fiindu-i permisă aplicarea de tarife asupra mărfurilor europene în valoare de 7,5 miliarde de dolari SUA, din cauza subvenţiilor acordate de bloc companiei Airbus.

Această din urmă hotărâre a determinat administraţia Trump să aplice tarife de 25% la unele produse alimentare europene şi a condus la o creştere a taxelor pentru aeronavele Airbus importate în SUA de la 10 la 15%.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Economie