SUA trimite două distrugătoare prin Strâmtoarea Taiwanului

Distrugătorul american USS Stethem.
Distrugătorul american USS Stethem. (Wikipedia.org)

SUA a declarat că a trimis duminică două distrugătoare - USS Stethem şi USS William P. Lawrence - prin Strâmtoarea Taiwanului pentru a demonstra angajamentul Washingtonului faţă de libertatea de navigaţie în regiune, potrivit Deutsche Welle. Strâmtoarea are o lărgime de 180 km.

Măsura riscă să intensifice tensiunile cu Beijingul şi are loc într-un moment în care China îşi amplifică pretenţiile de suveranitate asupra Taiwanului, pe care îl consideră drept parte integrantă a teritoriului său.

“Tranzitul navelor prin Strâmtoarea Taiwanului demonstrează angajamentul SUA faţă de o regiune Indo-Pacific liberă şi deschisă”, a susţinut într-o declaraţie comandantul Clay Doss, purtător de cuvânt al Flotei a 7-a a Marinei SUA.

Doss a precizat că în timpul misiunii nu au avut loc interacţiuni nesigure.

Ministerul taiwanez al Apărării a confirmat că navele au trecut duminică prin strâmtoare, navigând din sud spre nord.

“Trecerea liberă a navelor americane prin Strâmtoarea Taiwanului face parte din misiunea de a realiza strategia regiunii Indo-Pacific”, a susţinut ministerul taiwanez.

Deşi China nu a comentat imediat operaţiunea, există şanse mari ca situaţia să contribuie la amplificarea tensiunii dintre Taipei şi Beijing.

Recent, China a fost activă în ceea ce priveşte revendicarea teritorială a insulei şi, săptămâna trecută, s-a plâns Franţei că o navă de luptă franceză ar fi pătruns în apele teritoriale chineze în timp ce trecea prin Strâmtoarea Taiwanului.

Deşi nu are niciun fel de relaţii oficiale cu Taiwanul, SUA este dedicată să ajute Taiwanul să se apere. Începând cu anul 2010, Washingtonul a vândut Taipeiului arme în valoare de peste 15 miliarde de dolari, potrivit Pentagonului.

În ultimii ani, în cadrul unor exerciţii militare, China a trimis în repetate rânduri avioane şi nave să înconjoare insula taiwaneză, urmărind în acelaşi timp să o izoleze diplomatic făcând presiuni asupra altor naţiuni.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe