SUA testează o bombă nucleară “de 4 ori mai puternică” decât modelul din Nagasaki

Avion de luptă american lansează o bombă B61-12 în timpul unui test în Nevada, SUA.
Avion de luptă american lansează o bombă B61-12 în timpul unui test în Nevada, SUA. (Captură YouTube)

Forţa Aeriană a Statelor Unite a desfăşurat mai multe testări cu noua bombă nucleară ghidată B61-12, care va fi de trei ori mai exactă decât modelele precedente, a declarat un înalt oficial în contextul consolidării forţelor militare ale SUA după amplificarea tensiunilor globale. De asemenea, noua armă va fi de 4 ori mai puternică decât bomba folosită în Nagasaki.

General-locotenentul Jack Weinstein a afirmat: “Forţa Aeriană a Statelor Unite (USAF) a desfăşurat deja 26 de teste de inginerie, dezvoltare şi zbor ghidat”.

El a adăugat că programul se derulează în condiţii “extrem de bune”.

Bomba B61-12, care a fost în procesul de producere în ultimii 7 ani, va fi transportată de bombardierul B-2 Spirit şi de viitorul bombardier strategic de rază lungă B-21, cunoscut sub numele de Raider.

Cel de-al 12-lea model al bombei B61, care a fost proiectată pentru prima dată în 1963, va include noi dezvoltări tehnologice comparativ cu predecesoarele ei.

Bomba va fi capabilă să pătrundă în subteran şi să lovească centre de control şi comandă fortificate.

Totodată, noul model de bombă va avea o putere explozivă de aproximativ 50 de kilotone, adică de aproximativ 4 ori mai puternică decât bomba folosită de americani asupra oraşului nipon Nagasaki în august 1945.

Luând cuvântul la un eveniment organizat de Asociaţia Forţei Aeriene în Washington, Weinstein a susţinut că progresul SUA în dezvoltarea forţelor nucleare a fost dependent de modernizarea armelor şi avioanelor de luptă actuale.

Referitor la bombardierul B-52 Stratofortress, care este capabil să lanseze atât bombe convenţionale cât şi nucleare, Weinstein a afirmat că reproiectarea bombei a fost critică pentru a menţine avioanele de luptă operaţionale până în perioada anilor 2050.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe