Secretarul american al Apărării: SUA va “extinde” lupta împotriva ISIS în Siria

James Mattis - fost secretarul american al apărării
James Mattis - fost secretarul american al apărării (Bay Ismoyo/AFP/Getty Images)

Adresându-se săptămâna trecută Comisiei pentru Servicii Armate din Senatul SUA, secretarul american al Apărării James Mattis a afirmat că SUA va extinde operaţiunile sale militare împotriva elementelor ISIS care încă mai sunt prezente în Siria. ISIS este un alt nume sub care este cunoscut grupul jihadist Statul Islamic.

Mattis i-a spus senatorului democrat Jeanne Shaheen din New Hampshire că se va intensifica ofensiva împotriva organizaţiei teroriste: “Chiar acum, doamnă senator, nu ne vom retrage. Veţi vedea un efort revitalizat împotriva [ISIS] în Valea Râului Eufrat în zilele care vor urma şi împotriva restului califatului.”

“Veţi vedea operaţiuni extinse pe partea irakiană a graniţei [siriene] şi, în ultimele două săptămâni, francezii ne-au întărit rândurile în Siria cu forţe speciale. Este vorba de o luptă în desfăşurare”.

“Continuăm să luptăm. Vom extinde operaţiunie şi vom aduce mai multă stabilitate în regione. Aceasta este, probabil, cea mai mare schimbare pe care o facem chiar acum”, a mai precizat Mattis.

Comentariile secretarului Apărării se aliniază cu evaluarea Comandamentului Central al armatei americane asupra situaţiei din Siria, care a fost publicată joia trecută. Evaluarea susţine:

“[ISIS] încă deţine abilitatea de a desfăşura atacuri letale şi prezintă o potenţială ameninţare pentru civili şi pentru stabilitatea regiunii. Coaliţia continuă să susţină operaţiunile şi instruirea desfăşurate de forţele de securitate irakiene şi forţele democrate siriene, care au depus eforturi pentru a elibera 7,7 milioane de oameni şi peste 98% din teritoriul controlat anterior [de ISIS]”.

Însă, în ultimele săptămâni, preşedintele Donald Trump afirmase în repetate rânduri că doreşte ca armata americană să se retragă din Siria. În spatele scenei, el aparent a insistat ca Arabia Saudită şi alte state din Orientul Mijlociu să se implice în războiul din Siria.

Între timp, Mattis i-a declarat senatorului Jack Reid că în opinia lui există un “risc semnificativ de escaladare a situaţiei”, care ar putea atrage Israelul într-un război cu Iranul.

“Pot vedea cum ar putea începe, însă nu sunt sigur când şi unde. Cred că [un astfel de conflict] este foarte probabil în Siria întrucât Iranul îşi continuă activităţile acolo şi în Liban prin intermediul Hezbollah. Prin urmare, îmi pot imagina că acest lucru ar putea declanşa ceva mai amplu”, a afirmat Mattis.

Mattis a precizat că există aspecte ale acordului nuclear iranian din 2015 care ar putea fi îmbunătăţite, adăugând că SUA lucrează cu aliaţii săi din Europa pentru a face acest lucru posibil. Secretarul a mai susţinut că, totuşi, este încă prea curând să se spună dacă acordul poate fi remediat sau dacă preşedintele Trump se va retrage pur şi simplu din el.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe