Netanyahu continuă presiunile împotriva acordului nuclear iranian. UE susţine contrariul

Prezentarea făcută de premierul israelian Netanyahu arată importanţa menţinerii acordului nuclear iranian, au afirmat guvernele UE. Niciuna dintre informaţii nu păreau să arate că Iranul ar fi încălcat prevederile acordului.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu. (Getty Images)

Guvernele UE au afirmat că presupusele dezvăluiri despre programul nuclear iranian făcute de premierul israelian Benjamin Netanyahu au susţinut argumentul păstrării acordului, pe fondul unei posibile retrageri a SUA din acesta în 12 mai, potrivit Deutsche Welle.

Într-o prezentare televizată în limba engleză, Netanyahu a afirmat luni că acordul nuclear din 2015 este bazat pe “minciuni” şi a acuzat Teheranul că îşi păstrează şi dezvoltă “know-how pentru crearea de arme nucleare pentru o utilizare viitoare”.

Mulţi observatori au văzut mişcarea lui Netanyahu ca un apel către preşedintele american Donald Trump de a scoate SUA din acord, care este cunoscut sub numele de Planul Comun şi Cuprinzător de Acţiune (JCPOA) şi care a fost semnat de asemenea de Iran, China, Rusia, Franţa, Marea Britanie şi Germania.

Niciuna dintre informaţiile furnizate de Netanyahu nu păreau să arate că Iranul ar fi încălcat prevederile controversatului acord nuclear. De asemenea, o mare parte dintre presupusele informaţii nu erau noi, datând de cel puţin un deceniu în urmă.