SUA sustin ca China si Rusia sunt active in spionajul cibernetic

.
. (Photos.com)

China si Rusia utilizeaza spionajul cibernetic pentru a fura secretele comerciale si tehnologia americana in scopul sustinerii dezvoltarii lor economice, iar acest fapt reprezinta o amenintare la adresa prosperitatii si securitatii Statelor Unite, a sustinut joi un raport de informatii.

"Foarte multe informatii sensibile si de cercetare se afla in retelele noastre de calculatoare, din care intrusi straini pot colecta rapid si cu un risc scazut cantitati mari de date deoarece sunt dificil de detectat" afirma cu raportul "Spioni externi fura secretele economice americane in spatiul cibernetic", ce a fost prezentat Congresului.

Raportul pentru perioada 2009-2011 intocmit de Biroul Executiv National de Contrainformatii includea date de la agentii de informatii, din sectorul privat, de la grupurile de experti si din mediul academic.

Serviciile de informatii, corporatiile si persoanele fizice din strainatate si-au crescut eforturile de a fura tehnologiile americane, a caror dezvoltare a costat milioane de dolari, se arata in raport. Metodele folosite includ extragerea de informatii de la distanta, din interiorul bazei lor, descarcarea de date pe un dispozitiv portabil, precum si transmiterea de informatii prin e-mail.

Cu ani in urma, "spionii luau informatiile in dosare, astazi ei le iau in unitati de marimea unui deget," a declarat un inalt oficial american de informatii.

"Cercetarea si dezvoltarea noastra sunt sub atac", a spus el.

Servicii de informatii, companii private, institutii academice si cetateni din zeci de tari vizeaza Statele Unite ale Americii, se arata in raport. Dar acesta a numit numai doar China si Rusia.

"Chinezii sunt cei mai activi si mai persistenti pe scena spionajului economic mondial", se indica in raport.

In timp ce companiile americane au raportat intruziuni cibernetice care isi au originea in China, agentiile de informatii nu pot confirma cine este in spatele lor, mentioneaza raportul.

Cand a fost intrebat in legatura cu dovezile de netagaduit detinute de Statele Unite, conform carora China efectueaza spionaj cibernetic, oficialul serviciului de informatii a refuzat sa discute detaliile in public. "Nu am ajuns la aceasta concluzie din aer", a spus el.

"Cel mai mare rau"

"Serviciile de informatii din Rusia desfasoara o serie de activitati pentru a colecta informatii economice si tehnologice de la anumite obiective din SUA", se arata in raport.

Raportul a mentionat ca o parte din aliatii si partenerii SUA se folosesc de accesul lor in cadrul unor institutii din SUA pentru a obtine informatii economice sensibile si tehnologie americana, in special prin tactici de spionaj uman, dar ei nu au fost numiti.

China si Rusia au fost scoase in evidenta deoarece ca raportul a incercat sa sublinieze "la cine ne referim noi atunci cand spunem servicii de informatii straine si tari care fac cel mai mare rau ... statutului nostru economic", a declarat oficialul serviciului de informatii, cu conditia anonimatului.

"Ar putea fi guverne sau servicii de informatii, ar putea fi corporatii private sau persoane fizice", a mentional el. Spionajul cibernetic interstatal este in crestere.

"Incercarea de a identifica si sustrage tehnologii sensibile de care au nevoie pentru dezvoltarea lor face parte din ... politica nationala a Chinei si Rusiei," a relatat oficialul.

"Politica noastra nationala nu implica desfasurarea de spionaj economic", a spus el.

In luna iunie, Departamentul american de Stat a declarat ca i-a cerut Beijingului sa investigheze acuzatia lansata de Google, conform careia un atac cibernetic major impotriva gigantului pe Internet isi avea originea in China.

China este adesea acuzata de atacuri cibernetice, dar raspunsul Beijingului este acela este acuzata pe nedrept de tari nemultumite de cresterea sa economica si ca si ea a fost o victima a atacurilor cibernetice.

"Consideram ca guvernele din China si Rusia vor ramane colectori agresivi si capabili de informatii economice sensibile si tehnologii americane, in special in spatiul virtual", se arata in raport.

Tehnologia informatiei si comunicatiilor, tehnologiile militare, cum ar fi vehiculele aeriene fara pilot, si tehnologiile civile, cum ar fi energie curata si asistenta medicala si farmaceutica, pot fi zone de interes pentru spionajul cibernetic, indica raportul.

"Ritmul colectarii externe de informatii economice si al activitatilor industriale de spionaj impotriva marilor corporatii si agentii guvernamentale din SUA se accelereaza", conform raportului.

Fundatia Nationala pentru Stiinta a declarat ca cheltuielile guvernului, industriei si universitatilor pentru cercetare si dezvoltare au fost de 398 miliarde de dolari in 2008. Dar este dificil de determinat cat de mult s-a furat prin spionaj cibernetic.

"China si Rusia se vad in calitate de concurenti strategici ai Statelor Unite si sunt cei mai agresivi colectori de informatii economice si tehnologie americana", potrivit raportului.

"Ambele vor continua cu siguranta sa aloce resurse semnificative si vor intrebuinta o gama larga de tactici pentru a obtine aceste informatii de la surse americane, fiind motivate de dorinta de a atinge o paritate economica, strategica si militara cu Statele Unite", s-a mentionat in raport.