SUA si Rusia fac schimbul de spioni

Acest desen din data de 28 iunie prezinta cinci dintre cei 10 spioni rusi intr-un tribunal din New York
Acest desen din data de 28 iunie prezinta cinci dintre cei 10 spioni rusi intr-un tribunal din New York (Shireley Shepard / AFP / Getty Images)

Zece persoane au pledat “vinovat” in fata unui tribunal federal din Manhattan pentru ca au actionat ca agenti ilegali ai Federatiei Ruse in Statele Unite si vor fi imediat expulzati din Statele Unite, a anuntat joi Departamentul de Justitie al SUA.

"La audierea de joi, in sedinta prezidata de judecatorul Kimba M.Wood, fiecare din cei 10 inculpati arestati pe 27 iunie, au pledat vinovat pentru acuzatia de a actiona ca agent al unui guvern strain in Statele Unite ale Americii fara a notifica Procurorul General al SUA.

In conformitate cu acordurile in vigoare, inculpatii au fost obligati sa-si dezvaluie adevarata lor identitate in instanta de judecata si sa renunte la anumite drepturi care pot fi atribuite infractiunilor.

In comunicatul de presa al Departamentul de Justitie al SUA se mai mentioneaza: “Inculpatii cunoscuti sub numele de "Richard Murphy" si "Cynthia Murphy" au admis ca sunt cetateni rusi, numele lor adevarate fiind Vladimir Guryev si Lydia Guryev si sunt agenti ai Federatiei Ruse. Inculpatii "Michael Zottoli" si "Patrica Mills" au admis ca sunt cetatenii rusi, numele lor adevarate fiind Mihail Kutsik si Natalia Pereverzeva, si sunt agenti ai Federatiei Ruse. Inculpatii "Howard Donald Heathfield" si "Tracey Ann Lee Foley," au admis ca sunt cetateni rusi, numele lor adevarate fiind Andrei Bezrukov si Elena Vavilova, si sunt agenti ai Federatiei Ruse. "Juan Lazaro", a recunoscut ca este un cetatean rus, numit Mihail Anatonoljevich Vasenkov si este un agent al Federatiei Ruse.

Inculpatii Vicky Peláez, Anna Chapman si Mihail Semenko, care au operat in SUA sub numele lor adevarat, au recunoscut ca sunt agenti ai Federatiei Ruse si Chapman si Semenko au admis ca sunt cetateni rusi.

Fiecare din cei 10 suspecti a fost condamnat la timpul petrecut deja in inchisoare - 11 zile de la arestarea lor pe 27 iunie - si li s-a ridicat acuzatia de spalare de bani.

"Contraspionajul este o prioritate pentru FBI, si acest caz reprezinta incununarea eforturilor dedicate ale celor care au lucrat fara intrerupere in spatele scenei pentru a contracara eforturile celor care vor sa fure secretele vitale ale natiunii noastre", a declarat directorul FBI Robert S.Mueller.

”Statele Unite ale Americii au fost de acord sa transfere aceste persoane in custodia Federatiei Ruse. La schimb, Federatia Rusa a fost de acord sa elibereze patru persoane care sunt inchise in Rusia pentru presupusele lor legaturi cu agentiile de informatii occidentale, a mai declarat Departamentul de Justitie SUA.

Schimbul de agenti a ajutat la rezolvarea unui scandal care ameninta relatiile americano-ruse si a dezvaluit detalii socante despre 10 persoane care traiau ca cetatenii obisnuiti, in timp ce incercau sa se infiltreze in cercurile de elaborare a politicii americane. Atat Kremlinul cat si administrarea presedintelui Barack Obama au incercat sa impiedice arestarile pentru a nu afecta relatiile bilaterale in curs de incalzire dupa racirea lor in urma razboiul impotriva Georgiei declasat de Rusia in 2008.

Condamnati pentru tradare

Rusia a convenit sa-i elibereze pe trei dintre prizonierii care au fost condamnati de spionaj pentru SUA si care au primit ani grei de inchisoare, au declarat procurorii Departamentului de Justitie intr-o scrisoare adresata judecatoarei federale Kimba Wood care a judecat cazul.

Unii dintre spionii inchisi de Rusia, care nu au fost identificati, sunt intr-o stare precara de sanatate, au declarat procurorii, guvernul rus fiind de acord sa-i elibereze atat pe ei cat si pe membrii familiilor acestora.

La Moscova, rudele lui Igor Sutyagin, unul dintre cei inchisi, asteptau ingrijorate vesti de la savantul rus inchis care a fost trimis la Viena, joi, in prima etapa a operatiunii de schimb.

Sutyagin, a fost condamnat in 2004 pentru transmitere de informatii secrete militare unei firme britanice - insa el a declarat ca informatiile eraula acel moment disponibile din surse publice de informatii - condamnarea sa fiind un semnal de alarma printre oamenii de stiinta rusi la momentul respectiv.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe