Rusia si SUA incearca un schimb de spioni

Presedintele rus Dmitri Medvedev si prim-ministrul Vladimir Putin.
Presedintele rus Dmitri Medvedev si prim-ministrul Vladimir Putin. (VLADIMIR RODIONOV / AFP / Getty Images)

La 20 de ani de la terminarea Razboiului Rece, ultimele evenimente legate de prinderea unei retele de agenti rusi in Statele Unite, aduc un val de aer rece peste incalzirea recenta a relatiilor diplomatice dintre cele doua tari.

Oficialii ambelor guverne au refuzat sa confirme ca un acord privind un schimb de spioni se afla in lucru, in timp ce procurorii federali americani au formulat deja acuzarile impotriva grupului.

Cei 10 suspecti arestati de SUA vor fi acuzati, joi, in fata judecatorului Kimba Wood. Pledarea “vinovat” ar evita procesele de lunga durata care ar putea submina imbunatatirea relatiilor SUA-Rusia.

Dar un avocat rus a declarat ca un schimb de spioni intre cele doua protagoniste ale Razboiului Rece a fost discutat deja. Aparent, scenariul este ca suspectii vor pleda vinovati si apoi se vor intoarce in Rusia, in schimbul eliberarii anumitor prizonieri rusi.

Avocatul rus a declarat ca planul propus include schimbul “unul-pentru-unul”. Printre altii, Rusia s-ar putea pregati pentru eliberarea unui om de stiinta inchis sub acuzatia de spionaj pentru Statele Unite. Expertul nuclear rus Igor Sutyagin a fost condamnat la 15 ani in inchisoare in 2004 pentru transmiterea de informatii militare secrete unei firme britanice, despre care autoritatile ruse afirma ca a fost un paravan pentru Central Intelligence Agency (CIA) din SUA.

Familia savantului rus condamnat afirma ca acesta va fi eliberat ca parte a unui schimb de spioni, in contrapartida pentru membrii presupusei bande de spioni rusi arestati luna trecuta in Statele Unite.

Fratele lui Sutyagin, Dimitri, a declarat ca partea americana este cea care a propus schimbul. Insa nici oficialii americani, nici cei rusi n-au confirmat vreun acord in acest sens. Persoanele aflate in anturajul lui Sutyagin au declarat ca acesta a fost deja mutat de la o inchisoare din Siberia la o inchisoare din Moscova, si ca va fi in cele din urma trimis in Marea Britanie.

Autoritatile americane au arestat 10 persoane acuzate de spionaj pentru Rusia, in ultima luna. Un al 11-lea membru a fost arestat dupa doua zile in Cipru, dar a scapat dupa ce a fost eliberat pe cautiune, intr-un mod suspect. De obicei Cipru nu elibereaza pe cautiune cazurile importante, deoarece inculpatii pot scapa de lege fugind prin nordul tarii.

SUA a declarat ca reteaua de spioni opera in Statele Unite de ani de zile, fiind insarcinata cu colectarea de informatii despre activitatile politice americane. Ei au fost acuzati deoarece nu s-au inregistrat ca agenti straini la biroul Procuraturii Generale.

Arestarea a fost facuta la cateva zile dupa vizita la Washington a presedintelui rus Dmitri Medvedev, in cursul careia ambii lideri au declarat ca deschid o noua pagina, de cotitura, a relatiilor bilaterale.