SUA şi Afganistan ajung la un acord-cadru de securitate

Preşedintele afgan Hamid Karzai şi Secretarul de stat american John Kerry, 12 octombrie 2013. (MASSOUD HOSSAINI / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
13.10.2013

Statele Unite şi Afganistanul au convenit sâmbătă, la Kabul, asupra unui proiect de acord care ar păstra unele forţe americane în Afganistan anul viitor, dar numai în cazul în care liderii politici şi tribali afgani sunt de acord cu o cerere esenţială a SUA ca trupele americane să nu fie supuse legii afgane, a declarat secretarul de stat John F. Kerry, potrivit Washington Post.

Preşedintele afgan Hamid Karzai a declarat că acordul-cadru de securitate îndeplineşte cerinţele sale cu privire la operaţiunile de combatere a terorismului pe teritoriul afgan şi respectă suveranitatea afgană. Solicitarea Statelor Unite de a păstra jurisdicţia asupra tuturor forţelor rămase americane va fi pusă înaintea unei Loya Jirga (mare consiliu- n.r ), a precizat Karzai. El intenţionează să convoace corpul afgan de consultare tribală luna viitoare.

"În seara aceasta am ajuns la un fel de acord", a declarat Karzai prin intermediul unui interpret. "Statele Unite nu vor mai desfăşura operaţiuni de la sine. Ni s-a oferit o garanţie scrisă privind siguranţa poporului afgan. Şi o definiţie clară a invaziei a fost furnizată".

La finalul a doua zile de discuţii intense în capitala afgană, Kerry şi Karzai au depăşit un impas în negocierile dintre cele două state. La 31 octombrie este termenul limită pentru încheierea negocierii termenelor, pentru ca unele forţe americane să rămână în Afganistan după ce forţele combatante vor pleca în 2014.

Cei doi au salutat acordul, dar s-a subliniat că totul atârnă de problema de jurisdicţie.

"Problema care iese în evidenţă este problema jurisdicţiei", a declarat Kerry la o conferinţă de presă comună cu preşedintele Karzai. "Trebuie să menţionăm că dacă problema de jurisdicţie nu poate fi rezolvată, din păcate, nu poate exista un acord bilateral de securitate" a mai adăugat el.

Karzai a insistat asupra unui control afgan mai mare asupra operaţiunilor de combatere a terorismului acesta fiind unul dintre punctele principale care au dus la acordul de sâmbătă. Această insistenţă a fost determinată şi de o misiune de succes recentă a SUA, la finalul căreia a fost reţinut un lider senior taliban pakistanez al cărui grup şi-a asumat responsabilitatea pentru încercare de atentat cu bombă din 2010 din Times Square, New York.

Latif Mehsud, un apropiat al liderului talibanilor pakistanezi Hakimullah Mehsud, a fost capturat la 5 octombrie, a confirmat vineri Departamentul de Stat american. Latif Mehsud a fost capturat în timp ce călătorea în provincia Logar din Afganistan, au declarat oficialii afgani. Operaţiunea a înfuriat serviciile secrete afgane şi oficialii din domeniul securităţi, care au declarat că Mehsud era în custodia lor, atunci când a fost scos cu forţa de către trupele americane, fapt care l-a determinat pe Kerry să meargă la Kabul pentru a-l linişti şi a face lobby personal pe lângă Karzai.

Kerry a declarat sâmbătă că el şi Karzai au fost în măsură să vorbească trecând peste opiniile lor diferite pe această temă. Karzai a reiterat că problema este importantă pentru afgani, iar operaţiunea a mers "împotriva legilor şi independenţei Afganistanului".

"Ar trebui să fim încrezători după semnarea (acordului-n.r) că astfel de incidente nu se vor mai întâmpla din nou", a declarat acesta.

În cazul în care se încheie un acord, într-adevăr, acesta va liniştii o mulţime de afgani, inclusiv membri ai forţelor de securitate ale ţării, care sunt dependente de finanţare şi provizii din SUA.

"Fără ajutorul Statelor Unite după 2014, nu există nicio îndoială că armata şi poliţia vor avea probleme", a declarat un oficial militar afgan de rang înalt, săptămâna aceasta.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor