SUA sancţionează un raportor ONU pentru că a promovat un dosar împotriva Israelului la Curtea Penală Internaţională

Francesca Albanese, raportor special al ONU pentru teritoriile palestiniene ocupate (Youtube - captură ecran)
Jacob Burg
11.07.2025

Secretarul de stat Marco Rubio a anunţat că Statele Unite vor impune sancţiuni raportorului special al ONU pentru teritoriile palestiniene ocupate, acuzând-o de antisemitism şi sprijin pentru terorism.

„Astăzi impun sancţiuni raportorului special al Consiliului ONU pentru Drepturile Omului, Francesca Albanese, pentru eforturile acesteia ilegitime şi ruşinoase de a determina [Curtea Penală Internaţională] să ia măsuri împotriva oficialilor, companiilor şi directorilor americani şi israelieni”, a scris Rubio într-o declaraţie publicată pe 9 iulie pe platforma de socializare X.

Ca răspuns, Consiliul ONU pentru Drepturile Omului a îndemnat Statele Unite să revoce de urgenţă sancţiunile împotriva Francescăi Albanese.

„Raportorii speciali ai ONU, împreună cu alte părţi ale ecosistemului drepturilor omului, abordează, prin natura lor, probleme sensibile şi adesea controversate, care sunt de interes internaţional.

Chiar şi în faţa unor dezacorduri puternice, statele membre ale ONU ar trebui să se angajeze în mod substanţial şi constructiv, în loc să recurgă la măsuri punitive.

Atacurile şi ameninţările împotriva titularilor de mandate ale procedurilor speciale, precum şi împotriva instituţiilor cheie precum Curtea Penală Internaţională (CPI), trebuie să înceteze. Soluţia nu este mai puţină, ci mai multă dezbatere şi dialog cu privire la preocupările foarte reale în materie de drepturile omului pe care le abordează”, a menţionat consiliul într-o declaraţie trimisă prin e-mail către The Epoch Times.

Avocat şi academician italian, Albanese îşi desfăşoară activitatea în cadrul Organizaţiei Naţiunilor Unite din mai 2022. Ea a solicitat Consiliului ONU pentru Drepturile Omului să impună un embargo asupra armelor şi să pună capăt legăturilor comerciale şi financiare cu Israelul. Albanese a acuzat Israelul că desfăşoară o „campanie genocidară” în Fâşia Gaza, pe fondul războiului cu gruparea teroristă Hamas.

CPI a afirmat că Israelul este vinovat de crime de război, iar Curtea Internaţională de Justiţie a formulat acuzaţii de genocid împotriva eforturilor militare ale naţiunii împotriva Hamas în Fâşia Gaza. Israelul a negat acuzaţiile şi susţine că acţiunile sale sunt de autoapărare după atacul terorist mortal al Hamas din 7 octombrie 2023 asupra sudului Israelului.

Într-un raport publicat la începutul lunii iulie, Albanese a acuzat peste 60 de companii, inclusiv producători de arme şi întreprinderi din domeniul tehnologiei, că au ajutat coloniile israeliene şi eforturile militare din Fâşia Gaza şi a sugerat că Israelul beneficiază de acest sprijin.

„Raportul dezvăluie modul în care ocupaţia permanentă a devenit terenul de testare ideal pentru producătorii de arme şi pentru marile companii de tehnologie - furnizând cerere şi ofertă nelimitate, supraveghere redusă şi responsabilitate zero - în timp ce investitorii şi instituţiile publice şi private profită liber”, a scris ea.

Misiunea Israelului la Geneva a calificat raportul drept „fără temei juridic, defăimător şi un abuz flagrant al funcţiei [Albanese]”.

Într-o declaraţie mai lungă publicată pe site-ul Departamentului de Stat al SUA, Rubio a acuzat-o pe Albanese de antisemitism, sprijin pentru terorism şi „dispreţ deschis faţă de Statele Unite, Israel şi Occident”.

El a descris, de asemenea, raportul lui Albanese ca o campanie de „război politic şi economic”.

„Ea a intensificat recent acest efort prin trimiterea de scrisori ameninţătoare către zeci de entităţi din întreaga lume, inclusiv mari companii americane din domeniul finanţelor, tehnologiei, apărării, energiei şi ospitalităţii, formulând acuzaţii extreme şi nefondate şi recomandând CPI să continue investigaţiile şi urmărirea penală a acestor companii şi a directorilor lor”, a spus Rubio.

Secretarul general al Amnesty International, Agnes Callamard, fost raportor special al ONU, a denunţat, de asemenea, sancţiunile.

„Guvernele din întreaga lume şi toţi actorii care cred în ordinea bazată pe norme şi în dreptul internaţional trebuie să facă tot ce le stă în putinţă pentru a atenua şi a bloca efectul sancţiunilor împotriva Francescăi Albanese şi, în general, pentru a proteja activitatea şi independenţa raportorilor speciali”, a declarat Callamard într-un comunicat.

În calitate de raportor special, Albanese are obligaţia, în conformitate cu Consiliul pentru Drepturile Omului al ONU, de a raporta cu privire la teme şi crize specifice. Opiniile raportorilor speciali nu reflectă poziţia ONU în ansamblu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor