SUA publică noi înregistrări audio din 11 septembrie 2001

Turnurile gemene din New York (WTC) la 11 septembrie 2001 (Robert Giroux/Getty Images)
Epoch Times România
09.09.2011

Noi înregistrări audio cu oficiali civili şi din aviaţia militară din 11 septembrie 2001 arată confuzia ce a predominat în ziua în care au avut loc atacurile, relatează BBC News.

Înregistrările includ rugăminţile disperate ale unei însoţitoare de bord şi discuţiile despre un ordin al vicepreşedintelui Dick Cheney de a doborî avioanele civile deturnate. Pot fi auzite şi ameninţările unuia dintre terorişti, Mohammed Atta.

Înregistrarea a fost pregătită pentru Comisia 11 septembrie, dar nu a fost finalizată înainte de raportul organismului, în 2004. O mare parte din material a fost publicată anterior, sub formă de transcript.

În înregistrare se află şi o discuţie telefonică cu Betty Ong, una dintre însoţitoarele de bord din cursa American Airlines Flight 11. "Cineva a fost înjunghiat la business class (...). Nu ştiu, cred că suntem deturnaţi", a spus ea.

Unul dintre terorişti, Mohammed Atta, este auzit spunând: "Nimeni să nu se mişte, totul va fi în regulă. Dacă încercaţi să faceţi vreo mişcare, vă veţi răni şi veţi afecta avionul. Păstraţi liniştea".

Majoritatea înregistrărilor provin de la Administraţia Federală de Aviaţie.

După ce cursa American Airlines Flight 11 a lovit World Trade Center, se aud controlorii în timp ce un al doilea avion se îndreaptă spre Manhattan. "Încă unul tocmai a lovit World Trade", spune o voce. "Întreaga clădire s-a prăbuşit", adăugă o alta.

Când avioane de luptă au fost trimise spre est, un comandant militar le-a ordonat să se întoarcă la Washington cât mai repede posibil. "Nu îmi pasă câte ferestre spargeţi", spune maiorul Kevin Nasypany, cu câteva minute înainte ca ultimul dintre avioanele deturnate, United Flight 93, să se prăbuşească în Pennsylvania.

Ordinul vicepreşedintelui de a doborî avioanele deturnate a fost dat în jurul orei locale 10.30.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor