SUA inculpă un spion chinez pentru tentativa de a fura secrete din sectorul aviaţiei

Autorităţile din SUA au inculpat un spion pentru că ar fi încercat să fure secrete comerciale de la câteva companii aeronautice americane. Washingtonul susţine că incidentul reflectă rolul direct al guvernului comunist chinez în spionajul economic.
Avion de vânătoare american F-35
Avion de vânătoare american F-35 (Wikimedia.org)

Departamentul de Justiţie al Statelor Unite a declarat miercuri că a reţinut un spion chinez acuzat de spionaj economic finanţat de stat, după ce acesta aparent a încercat să fure secrete comerciale de la câteva companii aeronautice şi aerospaţiale.

Yanjun Xu, ofiţer de informaţii din cadrul Ministerului Securităţii de Stat al Chinei, este acuzat că într-o perioadă de 5 ani a încercat să convingă angajaţi ai unor companii aerospaţiale majore americane să călătorească în China sub motivul fals de a ţine o prezentare la o universitate, potrivit Deutsche Welle.

Documentele instanţei arată că Xu şi alţi agenţi de informaţii plănuiau apoi să obţină ilegal “informaţii foarte sensibile” de la experţii lor invitaţi în China.

Într-unul din dosare, Xu a recrutat un angajat al GE Aviation, care i-a trimis o prezentare ce conţinea informaţii protejate privind compania. Apoi, Xu a continuat procesul, cerând angajatului informaţii tehnice specifice suplimentare şi chiar a propus stabilirea unei întâlniri în Europa.

GE Aviation este o divizie cu sediul în Cincinnati, statul Ohio, a conglomeratului industrial american General Electric, care are contracte cu Departamentul Apărării.

Compania a precizat că a cooperat cu FBI timp de câteva luni în această problemă. “Impactul asupra GE Aviation este minim datorită detectării din timp [a problemei], a sistemelor digitale şi a proceselor interne avansate, precum şi a parteneriatului cu FBI”, a declarat Perry Bradley, purtător de cuvânt al GE Aviation.

Potrivit documentelor instanţei, Xu este de asemenea suspectat că ar fi vizat o altă companie nespecificată – dar descrisă ca fiind “una dintre cele mai mari companii aerospaţiale din lume şi producător major de avioane comerciale şi sisteme de apărare, spaţiale şi de securitate” – precum şi o a treia companie, descrisă drept lider în tehnologia pentru vehicule aeriene pilotate de la distanţă (drone).

Extrădare fără precedent

Xu a fost reţinut în Belgia în luna aprilie pe baza unui mandat de arestare emis de SUA. După câteva apeluri eşuate, spionul a fost predat marţi autorităţilor americane, fiind o extrădare fără precedent a unui oficial al sectorului chinez de informaţii în SUA dintr-o altă ţară.

Anunţul cu siguranţă va amplifica tensiunile dintre Washington şi Beijing ce au fost generate de practici comerciale, hacking şi spionaj corporatist.

Bill Priestap, director adjunct de contrainformaţii la FBI, a afirmat că incidentul care îl implică pe Xu “expune monitorizarea directă a guvernului chinez asupra spionajului economic desfăşurat împotriva Statelor Unite”.

John Demers, adjunctul procurorului general pentru securitate naţională al SUA, a avertizat că acest caz nu este un incident izolat. “[Cazul] face parte din politica economică generală de a dezvolta China pe cheltuiala americanilor. Nu putem tolera o naţiune care ne fură puterea armelor şi roadele intelectuale”.

Xu este cel de-al doilea cetăţean chinez acuzat în doar două săptămâni de către Departamentul de Justiţie al SUA de tentativa de a fura secrete din industria aviaţiei americane. Ji Chaoqun a fost inculpat de autorităţile americane că a ajutat Ministerul chinez al Securităţii de Stat să identifice potenţiale ţinte pentru recrutare.

Diverşi oficiali americani au precizat că aceste două cazuri par să aibă o legătură strânsă.

Tensiunile sino-americane crescânde au alimentat temerile în Beijing şi Washington că lupta comercială a preşedintelui Trump ar putea, dacă va fi scăpată de sub control, să provoace un nou Război Rece între cele două ţări. Într-un discurs susţinut săptămâna trecută la Institutul Hudson din Washington, vicepreşedintele american Mike Pence a acuzat China că foloseşte o “abordare la nivel guvernamental” de influenţare a opiniei publice americane şi a electoratului american înaintea alegerilor de la mijlocul mandatului din SUA – o abordare care implică spioni, tarife comerciale, măsuri coercitive şi o campanie propagandistică.

De asemenea, Pence a atacat China pentru acţiunile desfăşurate în Marea Chinei de Sud, unde SUA trimite deseori nave de luptă în misiuni pentru a combate revendicările teritoriale chineze asupra unei mari porţiuni a acestei mări şi pentru a-şi exercita şi apăra dreptul de liberă navigaţie în apele internaţionale respective. În septembrie, China a refuzat intrarea ce era planificată în luna noiembrie în Hong Kong a unei nave de luptă americane, la câteva zile după ce Washingtonul a sancţionat armata chineză pentru că a cumpărat arme ruseşti.

Preşedintele american Donald Trump a acuzat Beijingul că de mult timp a urmărit să fure proprietate intelectuală americană, să limiteze accesul pe piaţa chineză şi să subvenţioneze în mod incorect companiile deţinute de stat. De asemenea, Trump a precizat că Beijingul a profitat mult de politicile comerciale ale SUA, al cărei deficit comercial cu China este de câteva sute de miliarde de dolari.